Здраве и красота

6 типа телесни мазнини и как да се справите с тях

За повече здраве и красота

15.06.2018г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В наши дни наднорменото тегло е все по-често срещан здравословен проблем, който е причина за появата на редица други здравословни проблеми.

Специалисти в областта, определят 6 различни типа телесна мазнина въз основа на това, в кои части на тялото се натрупва. Вижте кои са и как да ги елиминирате.

Излишни мазнини в горната част на тялото

Този тип трупане на мазнини обикновено се наблюдава при хора, които консумират повече калории, отколкото изгарят. Така че тук основната причина е преяждане и заседнал начин на живот.

Как да се отървете от нея:

Правете аеробни упражнения, защото този вид мазнини се появява поради липсата на физическа активност. Разходки, бягане или плуване, най-малко 30 минути всеки ден ще ви помогне да влезете във форма. Спрете консумирането на рафинирана захар, газирани напитки, тестени изделия, сладкиши, преработени храни. Всички те няма да ви осигурят нужната ситост, хранителни вещества, а ще повишат апетита ви.

Мазнини в долната част на корема, дупето

Едни от най-честите причини за натрупването на излишна мастна тъкан в тези части са стресът, депресията, тревожността.

Как да се отървете от нея:

Всеки ден правете нещо, което да ви помага да елиминирате натрупания стрес. Стресовият хормон кортизол, когато е в по-големи количества, причинява натрупване на мазнини в областта на корема. Пийте зелен чай, той отпуска и спомага за отслабването, правете си релакс вани, медитирайте, посещавайте масажи, спортувайте.

Топ 5 билки за потискане на апетита

Трупане на мазнини в областта на дупето, бедрата, коремът е плосък

Излишните мазнини в долната част на тялото, често се дължат на повече глутенови храни в ежедневното меню.

Как да се отървете от тях:

Опитайте да намалите консумацията на глутен. Това е растителен протеин, който се съдържа в овес, пшеница, ръж, ечемик, булгур. Достатъчно е да смените вида на хляба и да не хапвате тестени изделия и сладкиши.

Също така ходете повече пеш, заменете асансьора със стъпалата, карайте колело, наблегнете на физически упражнения, които са за долната част на тялото. Не пропускайте закуската, защото тя помага на метаболизма ви, а и намалява риска от преяждане през останалата част от деня.

Мазнини в областта на корема

Този тип трупане на мазнини е характерен по-често за мъжете. Честата употреба на алкохол може да е една от причините за появата на нежеланото коремче.

Как да се отървете от него:

Намалете алкохола, тъй като повечето от калориите му се превръщат в мазнини, които се трупат в областта на талията. Тези мазнини крият редица рискове за здравето, особено за здравето на сърцето. През деня хапвайте често и по малко, така ще подобрите метаболизма си, ще имате повече енергия. Обърнете внимание и на храните, които консумирате, спортът също е препоръчителен.

4 знака, че не приемате достатъчно калории

Долна телесна мазнина – обхваща ханша и целите крака до глезените

Този проблем е често срещан при жени, които имат проблеми с разширените вени, при бременност.

Как да се отървете от него:

За да избегнете подуването, намалете значително консумацията на сол и солени храни, тъй като тялото ви задържа излишни течности.

Опитайте се да не седите продължително време, на всеки 30 минути правете леки раздвижвания. В края на деня или когато имате възможност поставяйте краката на високо, за да отпочинат.

Свързани статии

Голям корем с мастни натрупвания и на гърба

Кога бе последният път, в който спортувахте? Ако искате да елиминирате тези мазнини е важно да спите достатъчно. Липсата на сън може да доведе до хормонални промени, повишен апетит, повишаване на телесното тегло и трупане на излишни мазнини в областта на корема и гърба. Хапвайте храни богати на фибри. Това ще ви помогне да намалите апетита, да усвоявате калориите от храната.

Важно е да запомните, че здравословното хранене и активният начин на живот ще имат най-голямо въздействие върху тялото ви, независимо от вида на фигурата ви.

По материали от brightside.me

Снимка: playbuzz.com

Коментирай
0 rate up comment 3 rate down comment
.... ( преди 6 години )
kato ia gledam tazi pod mi6ni4ka s mandjata , niama da go bude . glad mu e maikata i dvijenia i trud .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време