Здраве и красота

6 грешки, с които забавяме метаболизма си

Консумирате храни с ниска хранителна стойност

30.01.2018г. / 17 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Поддържането на добър метаболизъм е едно от най-важните неща за постигането на хубава фигура и добро здраве. Извън медицинските причинители на забавянето на метаболитните процеси, често ние самите допускаме грешки, за които не предполагаме, че пречат на добрата ни форма.

Пропускате закуската

Ако не закусвате със сигурност ще се оправдаете с това, че нямате време за приготвяне на закуска или че сутрин просто не се храните. Пропускайки първото и най-важно хранене за деня, нарушавате вашите метаболитни процеси.

Винаги има време за здравословен омлет, купичка овесени ядки, смути, сурово барче с ядки и сушени плодове, здравословен сандвич. Ако пропускате закуската, увеличавате риска от преяждане на обяд и вечеря.

Консумирате храни с ниска хранителна стойност

Какво ядохте днес? Вероятно сте хапнали тестени лакомства, сладкиши, може би чипс, бургери и т. н. Бързите закуски, любимите ни и не толкова здравословни храни, имат негативен ефект върху метаболизма. По-добре е да замените кифлата с банан, шепа сурови ядки, които ще ви осигурят важни микроелементи.

6 типа телесни мазнини и как да се справите с тях

Колкото по-малко консерванти и трансмазнини имате в менюто си, толкова по-добре ще работи метаболизмът ви. Освен това нездравословните храни не засищат за дълго време, повишават нивата на кръвната захар, а това повишава и синтеза на инсулин, което забавя метаболитните процеси и пълнеете.

Не пиете достатъчно вода

Всички знаем, че водата е една от най-важните ни напитки за деня. Вие пиете ли достатъчно? Може би не знаете, но водата играе ключова роля в ускоряването на метаболизма. Недостатъчният ѝ прием значително забавя изгарянето на калориите, задържаме излишни течности.
Ето защо, по време на работа се опитайте да пиете около 1,5 л вода, като през останалата част от деня също добавете още няколко чаши към това количество.

Твърде малко протеини

Колко често хапвате месо, яйца, извара, сирене? Може би диетата ви е бедна на протеини. За бърз метаболизъм, ние се нуждаем от протеини, които играят важна роля в химическите реакции в организма и поддържат нормална жизнена активност.

Консумацията на протеини засища, дава сила, което е важно, ако спортувате активно, а за преработването им, тялото хаби много енергия.

7-дневна диета със супа

Използвате изкуствени заместители на захарта

Заместителите на захарта са още по-вредни от самата захар. Те нарушават чревната микрофлора, която преди всичко засяга метаболитния процес. Ако не можете да си представите живота си без сладък чай или кафе, по-добре подсладете с лъжичка мед, кленов сироп.

Свързани статии

Ползите за здравето от тяхната консумация са многобройни, а те самите са чудесни, когато се опитвате да редуцирате теглото си.

Застоял начин на живот

Метаболитно, мускулите са по-активни от мазнините. Следователно, заседналият начин на живот е равен на бавен метаболизъм. Ако не спортувате поне два пъти седмично по 1 час, помислете за промяна в начина ви на живот. Метаболизмът се подобрява при редовна физическа активност. Намерете тази, която ще ви доставя удоволствие. Подобрете здравето и фигурата си.

Снимка: iStock

Коментирай