Здраве и красота

Чести грешки, които хората правят при висок холестерол

Къде е ключът към балансираната храна

31.01.2018г. / 11 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високият холестерол е предпоставка за запушване на кръвоносните съдове вследствие на мастни натрупвания по стените им. Това увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и остри състояния, криещи опасност от инфаркт и инсулт.

Нивата на лошия и добрия холестерол за щастие се регулират с подходящ хранителен режим. Дори не е нужно да спазвате строга диета. Достатъчно е да изключите някои и да включите други полезни храни, които да балансират нивата на холестерола.

Кои са най-честите грешки, които хората правят при висок холестерол?

Не ядат здравословни мазнини

Нивата на холестерола се повишават при прекалена консумация на наситени и трансмазнини. Това обаче не означава да се изключат всички мазнини, за да се коригират стойностите на холестерола, напротив.

Край на лошия холестерол с няколко малки промени

Здравословните мазнини, които се намират в зехтина, авокадото, рибата, ядките, семената, са задължителен елемент в борбата с високия холестерол.

Избират най-тлъстото месо

Любителите на месото трябва да знаят, че ако искат борбата с високия холестерол да е успешна, трябва да избягват тлъстото и богато на наситени мазнини месо.

Пропускат рибата

Рибата и рибеното масло са сред най-богатите източници на омега-3 мастни киселини. Те имат свойството да балансират нивата на холестерола и да редуцират мастните наслагвания по стените на кръвоносните съдове.

10 суперхрани срещу висок холестерол

В допълнение омега-3 понижават кръвното налягане, нивата на триглицеридите и липидите в кръвта.

Единственият млечен продукт, който консумират, е млякото в кафето

Повишаването на калция в диетата е начин да овладеете високия холестерол. Ето защо не трябва да се отказвате изцяло от млечните продукти.

Свързани статии

Обичат пържени храни, готови продукти, печени сладкиши

Много от тези храни съдържат трансмазнини, които многократно повишават нивата на холестерола като едновременно понижават необходимия добър холестерол. Най-честите виновници в тази група са маргаринът, пърженото месо, пърженото тесто, бързите закуски, бисквитите, тортите.

Разликата между добър и лош холестерол

Диетата им е бедна на фибри

Фибрите са магьосници, що се отнася до понижаването на холестерола. За да намалите нивата му по естествен път без глад и лишения, включете в менюто си плодове, зеленчуци, зърнени храни, семена, ядки, бобови растения. Постепенно и трайно холестеролът ще се върне в допустимите стойности.

Често консумират алкохол

Пиенето на алкохол също увеличава нивата на холестерола. Не е нужно човек да е алкохолик, за да се притесни за стойностите му, както и за останалите потенциални рискове, които води след себе си консумацията на алкохол.

Коментирай