Здраве и красота

3 домашни средства за лечение на напукани пети

Натурални методи за облекчение на загрубяла кожа

10.04.2018г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Напуканите пети са козметичен проблем, който не просто прави кожата на краката да изглежда състарена и захабена, но може да предизвика и други по-сериозни проблеми.

Сред тях са бактериални и гъбични инфекции, рани, дълбоко разцепване на кожата, възпрепятстващо дори нормалното ходене.

Случаите, в които никога да не използвате ексфолиант за тяло

За да направите петите си отново меки и здрави, опитайте някои ефикасни домашни начини за това.

Вода за уста и оцет

Странна на пръв поглед комбинация, която обаче прави чудеса със загрубелите пети. Смесете 1 чаша вода за уста, за предпочитане силно ментова, и 1 чаша ябълков оцет в 2 чаши топла вода. Накиснете краката за 15 минути. Извадете ги оттам и преди да подсушите веднага изтрийте петите с пемза. Изплакнете с чиста вода, подсушете и намажете с овлажняващ крем.

Свързани статии

Оризово брашно, мед и оцет

Направете домашен скраб като смесите 3 супени лъжици оризово брашно, 1 супена лъжица мед и 2-3 капки ябълков оцет. Накиснете краката за 10 минути в гореща вода. Втрийте сместа в петите си. След като изплакнете отново използвайте пемзата, за да отстраните мъртвата загрубяла кожа.

Домашни ексфолианти със сол

Сода за хляб и зехтин

Содата за хляб прави много чудеса, едно от които е лекуването на загрубелите пети. Смесете 3 супени лъжици сода в леген с топла вода. Разбъркайте добре, за да се разтвори содата. Накиснете краката за 15 минути. Извадете ги и отново използвайте пемзата. Изплакнете с топла вода, намажете със зехтин. Обуйте памучни плътни чорапи и оставете зехтинът да подейства за през нощта. На сутринта кожата на краката ви ще е омекотена и подхранена.

Коментирай