Здраве и красота

Как да предотвратите връщане на стомашни киселини

5 метода, които не включват лекарства

15.03.2018г. / 09 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Който е имал киселини знае колко неприятна може да е парещата болка в гърдите, която те причиняват.

Гастроезофагеалният рефлукс е изключително често срещан проблем, който мъчи мнозина. Добрата новина е, че може да бъде контролиран и без лекарства или поне чрез минимален прием.

Ето какво трябва да правите:

Отвара от джинджифил помага при рефлукс

1. Внимавайте за позицията на тялото при спане.

За да регулирате връщането на стомашни сокове в хранопровода, спазвайте правилна позиция на тялото. Легнете настрани върху повдигната по-високо възглавница. Препоръчително е и леглото ви да е полегато, за да може тялото ви да стои леко изправено. Така стомашните киселини ще си стоят там, където им е мястото.

2. Внимавайте какво ядете.

Някои храни предизвикват връщане на киселини и усложняват дискомфорта. Сред тях са пикантни храни, чушки, домати, алкохол, кафе, газирани напитки, шоколад, чесън, лук, цитрусови плодове, мента.

3. Обърнете внимание на това как ядете.

Не „вдишвайте“ храната. Голяма грешка е скоростното ядене, при което нито успявате да сдъвчете храната, нито да ѝ се насладите. Дъвчете бавно и постепенно. Така стомахът ви ще има време да реагира и да отдели необходимите стомашни сокове и киселини.

Важно е и порциите да са малки и да бъдат приети в рамките на 5-6 хранения на ден.

5 неочаквани дейности, които развалят зъбите

4. Познавайте своите суперхрани.

Тялото на всеки човек има индивидуален отговор на хранителните дразнения, причиняващи рефлукс. В този ред на мисли всеки има храни, които успокояват раздразненията. Обърнете внимание кои са вашите и наблягайте на тях.

5. Не носете прекалено тесни дрехи.

Впитите дрехи притискат стомаха и спомагат за избутването на киселините нагоре по хранопровода. Носете по-широки и свободни дрехи.

Коментирай