Здраве и красота

Типове метаболизъм и хранене според тях

Как да премахнете излишните килограми

10.03.2018г. / 15 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме да отслабнем, пробваме различни диетични режими на хранене, забравяйки че ако те показват положителни резултати при едни, при нас може да не се окажат така ефективни. Погрешно е да вярваме, че има универсални диети. Важно е да съобразим начина си на хранене според типа метаболизъм.

Според съвременната теория на метаболитните видове, метаболизмът на индивидите се определя от два фактора, които се свързват предимно с наследствеността.

Парасимпатиковата нервна система помага за запазване на енергията. Тя стимулира процеса на храносмилане, изпълнява вегетативни функции и контролира други процеси, които поддържат тялото.

1. Доминиране на един от двата отдела на автономната нервна система (вегетативната нервна система). Симпатиковата нервна система ускорява пулса, повишава кръвното налягане, освобождава в кръвния поток адреналина, което означава, че тялото мобилизира сили за избягване на опасността или борба с нея. Този отдел помага за изгарянето на енергия.

2. Скоростта на клетъчно окисление. Това е скоростта, с която клетките превръщат храната в енергия. Някои хора окисляват храната по-бързо от други. Затова, за да се поддържа баланс, те трябва да консумират протеини и мазнини, които се изгарят по-бавно.

За разлика от тях, хората с бавно окисляване превръщат храната в енергия бавно. За да бъде системата на такъв човек балансирана, се препоръчва да се консумират главно въглехидрати, а не протеини и мазнини.

Протеинов тип метаболизъм – бързо окисляване и господство на парасимпатиковата нервна система.

Хората, които се характеризират с този тип, често изпитват глад за солени и мазни храни. Трудно им е да спазват нискокалорична диета, често изпитват умора, тревожност и нервност. Въпреки че външно изглеждат енергични, те се усещат изчерпани, нетърпеливи са и понякога дори апатични.

Ако вие сте с протеинов метаболизъм, трябва да включите в менюто си храни богати на полезни мазнини и протеини, като говеждо месо, черен дроб, птиче месо, авокадо.

Количеството въглехидрати в диетата трябва да е ниско, но не бива да изключвате въглехидратите напълно, тъй като може да се стигне до глюкозен дефицит, причинен от нисък прием на въглехидрати.

Това също може да наруши работата на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. Пример за добри въглехидрати са кафявият, червения и черен ориз, лещата.  

Въглехидратен тип – хора с бавно окисляване и господство на симпатиковата нервна система.

Хората, които се характеризират с този тип метаболизъм имат сравнително слаб апетит, не са пристрастени към сладкишите, но страдат от проблеми с теглото и обикновено се отличават с фигура тип „ябълка“ – трупат излишно тегло предимно в горната част на тялото си.
Често са зависими от кофеиновите напитки.

Свързани статии

За да не ускорят процеса на складиране на мазнини и да не се случват пикове на кръвната захар и инсулина е важно да контролират качеството на въглехидратните храни, да създадат баланс между тях и полезните протеини. Важно е да изключват от менюто си тестените изделия, тлъстото месо, да внимават с кофеина и да се движат повече.

Смесен тип – средно ниво на окисляване, в което не доминира нито един от отделите на автономната нервна система.

Хората с този тип метаболизъм имат сравнително рядко проблеми с теглото, но често се чувстват уморени или тревожни. Обичат да си хапват сладкиши и нишестени продукти. За да бъдат в добра форма и здраве е важно да изградят менюто си така, че протеините, които консумират да са с по-ниско съдържание на мазнини като сирене, яйца, кисело мляко, тофу, ядки.

Този тип метаболизъм се нуждае от протеини, мазнини и въглехидрати в приблизително равни пропорции или около 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини.

 

Коментирай