Здраве и красота

Каква трайност имат различните козметични продукти

Кога трябва да ги изхвърлим

28.03.2018г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зимата официално вече приключи и е време да извадим на показ цялата си красота и сияние. Махнете шапките и шаловете и разкрийте красивата си кожа, изразителния си поглед и изкусителни устни.

Вероятно ще направите това с помощта на козметичните продукти, които са ви останали от миналото лято.

За да е здрава и сияйна кожата ви обаче трябва да знаете, че някои от бюти продуктите, които използвате, може вече да не стават за употреба.

Често срещани грешки при поставянето на спирала

След отварянето на повечето козметични изделия, трайността им варира между 6 месеца и една година. При добро съхранение срокът може да достигне до 3 години, но не за всички продукти.

За да се ориентирате кои козметични продукти да изхвърлите тази пролет с цел да предпазите кожата и тялото си от рискове, вижте каква е трайността на най-често използваните изделия в козметиката.

Коректор 

Различните марки коректори съдържат различни видове съставки, но обикновено срокът на експлоатация е между 18 и 24 месеца след отварянето на опаковката. Ще се ориентирате най-добре при промени в цвета, миризмата, текстурата, плътността. Ако забележите изменения, веднага го изхвърлете.

Хидратиращ крем

Отново срокът на годност зависи от опаковката и съставките. Ако съдържанието е в херметически затворен съд с помпа, трайността на овлажняващия продукт може да достигне до 15 месеца. Ако обаче е в обикновена туба или кутия, то спада под 12 месеца.

Крем с ретинол

Според някои изследвания продукти, съдържащи ретинол губят своите свойства много бързо. Ретинолът в тях се разпада и ефектът намалява. За да запазите за по-дълго ретиноловия си крем за млада кожа, дръжте го далече от светлина, за предпочитане в стъклен съд с плътно затварящ се капак.

Неподозирани неща, които трябва да се държат в хладилник (галерия)

Слънцезащитен крем

При добро съхранение слънцезащитният крем може да издържи до 3 години. Въпреки това, ако опаковката ви е стояла отворена от миналото лято се препоръчва да се използва с повишено внимание.

Етерични масла за лице

Трайността им е между 9 и 12 месеца. Най-добре е да направите тест като помиришете маслата, за да сте сигурни дали не са развалени.

Фон дьо тен

Срокът на годност на повечето фон дьо тени е между 12 и 18 месеца за течните и 15-18 месеца за сухите разновидности. За да достигнат до максималния срок на годност обаче е необходимо да се съхраняват добре – с плътно затворени капачки, на защитено от висока температура, влага и светлина място.

Коментирай