Здраве и красота

Ежедневни грешки, които вредят на кожата

Използвате неподходящо почистващо средство

03.04.2018г. / 12 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата дължи своя добър външен вид на редица фактори. Сред тях са ген, начин на живот, придружаващи заболявания. Докато има фактори, на които трудно бихме могли да повлияем, има и такива, които зависят изцяло от нас.

Така например начинът на хранене, добрата хидратация на организма, спортната активност, всекидневните грижи, също оказват влияние върху състоянието на кожата ни. Вижте кои най-често допускани грешки я правят по-вяла и увеличават риска от нейното преждевременно стареене.

Не почиствате грима си

Първата стъпка в рутинната ви грижа за кожата трябва да бъде почистването на грима и замърсяванията в края на деня. Най-напред премахнете остатъците от грим с тоалетно мляко или мицеларна вода. Втората стъпка е измиващ продукт или тоник, за да се уверите, че порите ви не са запушени.

5 етерични масла за здрави кожа, коса и нокти

Използвате неподходящо почистващо средство 

Нормалното pH на кожата е около 5,5. Ето защо почистващите препарати с по-високо рН могат да причинят появата на акне, черни точки, като провокират нашите мастни жлези да произвеждат повече себум, отколкото естествено се нуждае. Много жени измиват грима си директно със сапун. Сапун не бива да ползвате за лице, освен ако е специален и ви е препоръчан от дерматолог.

Не ползвате подходящ тоник за лице

Може тоникът за лице да не ви изглежда необходима стъпка в грижата за лице, но е. Той ще подготви кожата ви за нанасянето на подходящ крем вечер, както и сутрин. В зависимост от нуждите на вашата кожа, тоникът може да допринесе за поддържането на влагата в нея, регулиране на себума, свиване на порите, преди нанасянето на грима сутрин.

9 уханни ползи от розовото масло

Използвате твърде често ексфолиращи продукти

Премахването на мъртвите клетки на кожата е много важно, но твърде честото прилагане на ексфолианти върху кожата може да навреди на нейното здраве и красота. Ползвайте един път седмично подходящ ексфолиращ продукт и го нанасяйте с много леки масажни движения.

Не ползвате етерични масла или хидратиращ продукт

Погрешно е схващането, че мазната кожа няма нужда от подхранване. Кожата ви може да се омазнява бързо, но да е дехидратирана. Липсата на хидратация води до още по-активна работа на нашите мастни жлези.

Ето защо е важно да намерите точната грижа за вашата кожа. Добрата хидратация и подхранването с етерични масла е важно и за останалите типове кожа.

Свързани статии

Не използвате слънцезащитни продукти (SPF)

Кожата, която не е защитена от слънцето, има склонност да получава повече бръчки и пигментация. Колкото по-високо е нивото на SPF, толкова по-добре. Вече всички кремове за лице и фондьотени имат такава защита. Кожата ви се нуждае от нея не само през летните месеци, а през цялата година.

Редица козметични брандове предлагат и оцветяващи флуиди с лека текстура, които имат до 50 фактор слънцезащита. Те са подходящи за нанасяне преди поставянето на пудра или фон дьо тен.

Коментирай