Здраве и красота

8 неща, които косата казва за здравето ви

Какво означават измененията в косъма

25.04.2018г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата се влияе от много фактори. Сред тях са не само оформянето, стилизирането, боядисването, сушенето, но и здравословното състояние на човек отвътре. В някои случаи косата ни се опитва да ни подскаже, че имаме здравословен проблем, на който трябва да обърнем внимание.

Какво се опитва да ни каже нашата коса?

Че трябва да използваме повече слънцезащитен крем

Ако косата ви е суха, без блясък, чупи се лесно, косъмът се накъсва, то причината може да е в прекомерното излагане на слънце. Вредните UV-лъчи влошават не само здравето на косата ви, но и на организма. Честото изгаряне, дори в нищожна степен, оказва канцерогенно влияние върху клетките на кожата.

Че ядете прекалено много вредна храна

Храна, богата на преработени мазнини и трансмазнини, каквито съдържат опакованите продукти и храните в заведения за бързо хранене, водят до изтъняване на косъма и лесното му накъсване.

Какво подсказва изборът на червило за вас

За да върнете здравето ѝ, яжте повече яйца, риба, пилешко, месо без тлъстини, ядки.

Че перфекционизмът ви излиза извън контрол 

Случвало ли ви се е без да се усещате да дърпате и усуквате кичурите си? Хора, които се намират в изнервено положение, под напрежение или силен емоционален стрес, често дърпат или усукват косата си. Това я уврежда в дълбочина.

Ако това поведение се превърне в натрапчиво и крайно, състоянието може да се превърне в разстройство, наречено трихотиломания или безконтролно скубане на косата.

Че имате проблеми със зъбите

Хората, които имат проблеми с косата в много случаи имат такива и със зъбите. Причината е белтъкът кератин. Когато той е в недостатъчни количества в организма, космите се вадят лесно от корена си, а новото израстване е много бавно, понякога дори спира.

По същата причина емайлът на зъбите е ронлив, нездрав, лесно податлив на увреждания и заболявания. Ако забелязвате подобни проблеми с косата си, проверете дали нямате такива и със зъбите.

Че страдате от голям стрес

Нормално е косата ви да пада всеки ден. Средно човек губи по около 80-100 косъма дневно. Ако обаче опадането на косата се увеличи, вероятно има някаква медицинска причина. Най-честата е високи нива на стрес.

Кога дългият сън подсказва за здравословни проблеми

При високи стойности на хормоните на стреса се причинява разпад на косъма, накъсване, косопад, изтъняване. Най-доброто е да откриете причината за стреса и да я отстраните.

Свързани статии

Че пиете противозачатъчни, които не са за вас

Противозачатъчните хапчета имат редица странични ефекти. Единият от тях е влошаване на състоянието на косата или косопад. Говорете с вашия лекар, за да смените таблетките, ако се налага.

Че трябва да проверите здравето на очите си

Това важи особено за блондинките със светли очи, родени с натурално руса коса. Слънчевите лъчи са особено опасни за светлите хора, затова в много от случаите натурално русите хора страдат от изтощена коса без да я боядисват, както и от някои очни дегенерации.

Видът на лицето подсказва за здравословното състояние

Че имате проблем с щитовидната жлеза 

Намалената функция на щитовидната жлеза крие опасност от косопад, влошен растеж на косата, оредяване, накъсване. Ако забележите тези изменения в косата си, изследвайте и щитовидната жлеза за всеки случай.

Коментирай