7 ползи от гъбите шийтаке

Страхотни и много вкусни

28.04.2018г. / 06 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Родината на гъбите шийтаке е Източна Азия. Те имат уникален вкус и са част от много видове азиатска кухня от векове.

Шийтаке имат и невероятно много ползи за здравето и организма. Те са особено богати на витамини В, С, D, цинк, желязо, фосфор, манган, магнезий, мед, калий. В допълнение голямото количество фибри, антиоксиданти и феноли правят гъбите шийтаке невероятно полезен и борещ се със свободните радикали продукт.

Японски гъби побеждават човешкия папиломен вирус

Кои са най-важните ползи от консумацията на шийтаке?

Грижа за кожата

Голямото количество антиоксиданти в шийтаке осигурява добра защита срещу свободните радикали, състаряващи кожата преждевременно.

Честата консумация на шийтаке доставя на кожата и добри количества селен, също важен за здравината и младостта на кожата.

Помагат при отслабване

Шийтаке като повечето гъби са много хранителни и оставят усещане за ситост дълго време. Те са бедни на калории, но богати на фибри и микроелементи, което улеснява отслабването.

Невероятните ползи за здравето от куркумата

Намаляват възпалението

Изследвания сочат, че честата консумация на шийтаке доказано потиска възпаленията в тъканите, мускулите, сухожилията, ставите. Затова тези гъби имат свойството да облекчават симптомите при артрит, подагра, мигрена, възпаления по червата.

Стимулира кръвообращението

Минералът мед в шийтаке подобрява транспортните свойства на желязото, което е важен елемент за преноса на кислород и хранителни вещества в кръвта.

Полезен е в борбата с рака

Мощните антиоксиданти в гъбите шийтаке потискат туморния растеж на клетките и възпрепятстват разрастването на злокачествени формации. Тези гъби са полезни в превенцията на ракови заболявания още преди да са се случили.

Страхотните ползи за здравето от дафиновия лист

За добро храносмилане 

Шийтаке имат антимикробен ефект, който подобрява работата на имунната система, а това прави храносмилането балансирано. Честата умерена консумация на шийтаке подобрява равновесието на бактерии в червата. Усвояването на важни микроелементи като желязо и калций също се подобрява.

Повишават енергията

В гъбите шийтаке се съдържат големи количества витамини от група В. Те дават много енергия за дълго време. Сред тези витамини са В2, В6, В3 и фолиева киселина.

Коментирай