Здраве и красота

6 съвета за по-млада и здрава кожа

Как да се предпазим от бръчки и акне

31.05.2018г. / 12 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Остаряването е неизбежен процес, за който обаче никоя жена не желае да чува. Възможно е остаряването да бъде отложено във времето. За целта е необходимо да спазваме някои прости правила в грижата за кожата, които ще ни помогнат да забавим процесите на стареене на клетките и ще запазим кожата млада и свежа.

  • Не стискайте пъпките

Ако се появи една пъпка, не я стискайте, а изчакайте да премине от само себе си. Третирайте с подходящи козметични продукти след консултация с дерматолог. Почиствайте в дълбочина кожата, хидратирайте и ексфолирайте. Така ще се предпазите от акнетично възпаление и редовна поява на пъпки.

Навици в ежедневието, водещи до преждевременно стареене

Избягвайте да третирате единични пъпки. Кожата е обхваната от многобройни каналчета, свързани с мастните жлези. Никога не се знае кое каналче ще се запуши, затова обработвайте цялото лице, за да предпазите кожата цялостно от възпаления и стареене.

  • Споделяйте вашия крем със слънцезащитен фактор с антиоксидант 

Антиоксидантите са като застрахователна полица към вашия слънцезащитен крем. Те помагат за намаляване на всяко възпаление. Нанасяйте продукт с антиоксидантни свойства преди да нанесете продукта с фактор против UV-лъчите.

  • Направете витамин С новия си най-добър приятел 

Витамин С е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, увреждащи и състаряващи кожата. Нанасяйте серум с концентриран витамин С под овлажнителя сутрин.

  • Отървете се от уголемяващото огледало 

То уж ви помага да почистите по-добре лицето, но всъщност ви кара да се вглеждате в дълбоки несъвършенства и да ги чоплите. Така влошавате здравето на кожата си. Никой друг освен дерматологът ви не трябва да гледа кожата ви от толкова близо.

Храни, борещи се с бръчките и стареенето

  • Пазете се от всички видове светлина

Светлината има два вида ултравиолетови лъчи – алфа и бета. Затова много внимателно избирайте козметични продукти, съдържащи защитни фактори срещу двата вида лъчи.

  • Започнете да използвате ретинол 

Ретинолът и ретиноидите – производни на витамин А, са едни от най-мощните агенти против стареене. Те помагат за коригиране на фините линии, бръчките и подобряват тонуса и текстурата на кожата. След 30-годишна възраст е препоръчително да започнете да ги използвате, за да запазите кожата млада по-дълго.

Коментирай
Свободно време