Преди да навършим 40 години се оказва много по-лесно да коригираме теглото си и диетите ни действат ефективно. Но изведнъж, след навършване на 40 години, това се променя драстично. Коремчето изскача все по-често над колана, кожата на ръцете започва да увисва, губи се еластичност и което е най-притеснително – излишните килограми започват да се трупат сякаш от въздуха! На какво се дължи това обаче и можем ли да го променим?

Хормонален дисбаланс

Най-честата причина за този така явен процес са именно хормоните. Тъй като възрастта след 40 години е период на предменопауза, яйчниците започват да редуцират производството на естроген. С намалял естроген, тялото трупа повече мазнини, за да може да поддържа нормален хормонален баланс и това съответно води до качване на килограми.

>> 6 мита за менопаузата >>

Редуцирани нива на прогестерон

Колкото повече жените приближават менопаузата, тялото започва да редуцира производството на прогестерон. Намалелите нива на прогестерон не водят директно до покачване на телесната маса, но имат принос към подуването и задържането на вода, които все пак повишават теглото и можете да се изумите от това, мерейки се на кантара.

>> Семена от чиа за отслабване и не само <<

По-голям апетит

В следствие на промените в нивата на хормоните се повишава апетитът и съответно това се отразява на числото, което виждаме на кантара. За да неутрализирате този ефект от хормоналния дисбаланс, старайте се да се храните възможно най-здравословно и в по-малки количества.

>> Невероятни суперхрани за отслабване <<

Остаряването

Един от недостатъците на остаряването е забавеният метаболизъм. За съжаление, всяка жена се сблъсква с този проблем. Веднъж щом метаболизмът се забави, тялото ви започва да гори по-малко калории и вие ще натрупвате тези нежелани мазнини именно в проблемните зони на талията и ханша.

>> 16 съвета за отслабване, от които всяка жена се нуждае <<

Инсулинова резистентност

След като прехвърлите 40-те, ако вашата диета се състои основно от храни с бяла захар и преработени продукти, то клетките на тялото започват да стават резистентни към инсулина. Това принуждава тялото да складира мазнини, които водят до натрупване на излишни килограми.

>> Смути с банан, което топи коремните мазнини <<

Стрес

Макар и да е към края на тази класация, стресът е основна причина за натрупване на излишно тегло. Особено след 40-те и нарастващите грижи, задачи и ангажименти, нивата на стрес са много високи в ежедневието ни. Грижите за децата, близките, работните задължения, сметките, всичко това води до огромен стрес. А когато сме стресирани, жлезите произвеждат кортизол, който да се бори със стреса. За съжаление, докато тялото се опитва да се справи със стреса, кортизолът има за цел да предпази организма от загуба на тегло и затова много опити да се намали излишната телесна маса се оказват неуспешни.

>> Сиртуин диетата, с която Адел отслабва <<

Липсата на достатъчно движение

Повечето жени, прехвърлили 40-те, пропускат физическите активности, а това е една от големите им грешки. Именно спортът и редовното физическо натоварване ще им помогне да редуцират излишното тегло, да се поддържат в добра форма и тонус.