Използването на зърнени храни и брашна, които не съдържат глутен, се превърна в една от най-популярните алтернативи на традиционната пшеница. Лимецът е една от тези алтернативни зърнени култури, които са заслужили мястото си на трапезата на много хора не само заради това, че не съдържат глутен, а и защото са богати на широка палитра хранителни вещества.

Лимецът има много ползи за здравето. Консумацията на тестени изделия и печива от брашно от лимец подобрява цялостното здравословно състояние и облекчава симптомите на страдания, свързани с непоносимостта към глутен.

Страхотните ползи за здравето от бамята

Лимецът е древна култура, позната на хората още преди хилядолетия. Заради трудоемкия процес на обработка и рафиниране във века на индустриалния прогрес лимецът бива пренебрегнат.

Днес нещата се променят, тъй като през последните години се заговори упорито за неговите ползи.

Какво съдържа лимецът?

Хранителната стойност на брашното от лимец е наистина впечатляваща. Само в 100 грама се съдържат повече от 340 калории, което е огромно количество. В състава влизат още 18 грама протеин, 2,5 грама мазнини и около 9 грама диетични фибри.

Лимецът съдържа и витамини от група В, желязо, цинк, фосфор, калий, витамин А. 

Едни от най-важните вещества в лимеца са зеаксантинът и лутеинът.

Кои са най-важните ползи за здравето от лимеца?

  • Подобрява зрението, благодарение на зеаксантина и лутеина
  • Предотвратява и контролира диабета
  • Укрепва имунната система
  • Грижи се за кожата
  • Подобрява мозъчната функция 
  • Повишава енергията
  • Подобрява здравето на сърдечносъдовата система 
  • Ускорява метаболизма 
  • Подобрява работата на бъбреците и се отразява добре при бъбречни заболявания

Още по темата

Лутеинът и зеаксантинът са мощни антиоксиданти, които предотвратяват дегенерацията на клетките на макулата.

10 ползи от консумацията на грах

Богатството на фибри помага и в отслабването и ограничаването на натрупване на коремни мазнини, така опасни за здравето.

Фибрите и витамините от група В, както и растителните протеини в лимеца създават усещане за ситост за дълго време и потискат апетита като същевременно дават тласък на енергията.

Съдържанието на витамини и минерали в брашното от лимец подобрява кръвообращението, укрепва костната система и плътност, облекчава възпаленията в цялото тяло, причинени от артрит, подагра, главоболие, раздразнени черва.