Здраве и красота

Знаци, че консумирате много сол

Постоянна жажда и главоболия

26.06.2018г. / 12 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че според специалисти дневната консумация на сол не бива да надвишава 2-3 грама? В тези стойности влиза не само количеството, с което овкусяваме ястията си, но и консумацията на любимите ни лакомства като чипс, снакс, овкусени ядки и други.

Когато надвишим приема на сол, това може да се превърне в сериозна заплаха за нашето здраве. Често не обръщаме внимание на знаците, които тялото ни дава, че е време да намалим приема на натрий.

Вижте най-често срещаните.

Подуване, задържане на вода

Ако често усещате крайниците си подути, стегнати, всяка сутрин сте повече от обичайното подпухнали, вероятно трябва да намалите консумацията на солени храни. Задържането на излишни течности е един от първите признаци, че е време да промените начина си на хранене.

Постоянна жажда

Натрият, намиращ се в солта, помага да се балансира течността в тялото ви. Когато приемате твърде много сол, тялото ви се нуждае от повече течности, за да изчисти организма, така че мускулите и другите органи да функционират правилно.

Приемът на достатъчно вода е от съществено значение, но ако всекидневно консумирате много сол, пиете много вода, съответно ще бъдете и постоянно подути и подпухнали.

5 хранителни комбинации, които да избягвате

Промени в уринирането

Като правило, натрупването на натрий в тялото ви, може да предизвиква сериозни промени в уринирането. Консумирането на много сол, кара бъбреците ви да функционират извънредно. Това може да доведе до бъбречни заболявания.

Ако имате твърде много натрий в тялото си, това може да се дължи на загуба на течности, което често води до дехидратация. Когато има значителна загуба на вода в тялото, урината променя цвета си и става по-тъмна.

Болки в ставите

Приемът на сол може да се отрази негативно на здравето и на ставите ви. Когато консумирате много сол, бъбреците не могат да се справят добре с прочистването на организма ви, което от друга страна може да доведе до дефицит на калций.

Хроничният дефицит на калций може да доведе до по-слаби кости, проблеми със зъбите и дори да предизвика развитие на остеопороза.

Свързани статии

Мускулни крампи

Поддържането на правилния баланс в организма на натрий и калий, е от решаващо значение за здравето ви, тъй като тези елементи са отговорни за съкращаването на мускулите. Ако се наруши равновесието чрез честата консумация на сол и солени храни, възможно е да се появяват неразположения като мускулни спазми и болки.

Чести главоболия

Излишната консумация на натрий, големите количества вода, са причина за увеличаване обема на кръвта, така че тя заема повече място в кръвоносните съдове. Това разширяване на кръвоносните съдове води до високо кръвно налягане (хипертония) и в резултат на това може да предизвика силни главоболия.

Коментирай