Здраве и красота

Невероятните ползи за здравето от конопеното семе

Защо е важно да го консумираме по-често

21.07.2018г. / 06 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Конопеното семе е изключително полезно, тъй като е наситено с хранителни вещества в завидни количества. То съдържа висококачествени растителни протеини, които го правят превъзходна суперхрана с редица лечебни свойства. 

Какво съдържа конопеното семе?

То е богато на магнезий, калций, омега-3 и 6 мастни киселини, цинк, желязо, диетични фибри, мед, манган, фосфор. Може да се каже, че в тези малки семена са концентрирани едни от най-важните микроелементи от природата.

12 чудесни ползи за здравето от кардамона

За какво е полезно конопеното семе?

Подобрява здравето на сърцето

Конопеното семе има разнообразни ефекти върху здравето, един от които е благотворното действие върху сърдечносъдовата система. Омега-3 и 6 мастните киселини в него понижават холестерола и кръвното налягане. Калият също оказва здравословно влияние върху контрола на кръвното налягане. 

Стимулира храносмилателната дейност

Конопеното семе е много богато на фибри, което подобрява храносмилането, усвояването на въглехидрати и мазнини, както и отслабването. Фибрите имат свойството да регулират диарията и запека, което намалява дискомфорта и подуването. 

Растителни протеини

Растителните протеини съдържат важни аминокиселини, необходими на тялото. Конопеното семе е единствената храна, която съдържа всичките 21 аминокиселини. 

Контролира безсънието 

Една от най-важните ползи на конопеното семе е контрола на безсънието. То действа успокояващо, защото съдържа големи количества магнезий. Той има свойството да успокоява стреса и да контролира хормоните и ензимите, отговарящи за съня. 

Подобрява симптомите при остеопороза 

Богатото съдържание на калций в конопеното семе укрепва костите и помага за увеличаване на тяхната плътност. То облекчава симптомите и при артрит, проблеми със ставите, хрущялите, мускулите. 

Контролира анемията

В конопеното семе се съдържат доста добри количества желязо, което е важно за транспорта на кислород и хранителни вещества чрез кръвта. 

7 чудесни ползи от червеното цвекло

Свързани статии

Отслабване 

Конопеното семе е бедно на калории и богато на фибри. Това го прави диетична храна, подходяща за похапване без страх от напълняване. Някои от аминокиселините в него допринасят за потискане на усещането за глад, което намалява желанието за често хранене и контролира приема на калории. 

Увеличава мускулната маса

Тъй като е богато на протеини, конопеното семе помага на мускулите на трениращите хора да увеличат обема си. Същевременно то дава енергия през целия ден и стимулира мускулния тонус. 

Кожа, коса, нокти

Маслото от конопено семе се използва широко в козметиката и продуктите в грижа за кожата, косата, ноктите. То действа успокояващо върху различни кожни състояния, включително екзема, дерматит, възпаления, псориазис, обриви. 

Превенция на рак 

Фенолните съединения в конопеното семе, които по същество са мощни антиоксиданти, действат превантивно срещу образуването на туморни клетки. Те се борят със свободните радикали, токсичните структури в клетките и потискат мутациите при делене на ДНК. 

Коментирай