Здраве и красота

Професии, които увеличават риска от рак

Потенциално по-опасни за здравето от останалите

30.07.2018г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Работата е неизменна част от нашето ежедневие. Всеки работи, за да се издържа, независимо дали работи за себе си или за работодател.

Всеизвестен факт е, че работата носи стрес. Дори да упражняваме мечтаната професия, която ни носи удоволствие и успехи, стресът е налице, тъй като ежедневно се сблъскваме с различни проблеми и трудности за преодоляване.

По кои мъжки професии въздишат жените?

Някои професии обаче се оказват по-опасни за здравето от други, тъй като са свързани с повишен риск от рак.

Кои са те?

Стюард/ стюардеса 

Тази професия е интересна и доходоносна. Много млади хора стават част от екипажа на дадена авиокомпания, защото са привлечени от възможностите за пътуване по целия свят. Да си стюард/ стюардеса обаче крие повишен риск от поява на рак, тъй като човек прекарва огромна част от времето си в небето.

Там радиацията е неколкократно по-висока от тази на земната повърхност, което поставя в риск човешкия организъм.

Жени, но с мъжки професии (галерия)

Според изследване, публикувано в списание Enviornmental Health, кабинният екипаж най-често страда от рак на гърдата, матката, шийката на матката, щитовидната жлеза, дебелото черво, стомаха, черния дроб, панкреаса.

Пилот на самолет 

При пилотите на самолет рисковете са сходни с тези на останалия кабинен екипаж.

Заварчик 

Заварчиците разтапят метали всеки ден. За този процес е необходима наистина висока температура. При втечняването на металите се отделят токсични газове и изпарения, които могат да предизвикат различни видове рак, най-често на белия дроб, бъбреците, меланом, рак на очите, включително дихателни проблеми.

Всякакви професии, изискващи седене на бюро 

Независимо с какво точно се занимавате, ако седите на бюро, това автоматично повишава риска от рак и преждевременна смърт.

Според немски изследователи, продължителното седене води до 24% по-висок риск от рак на дебелото черво и 32% по-висок риск от рак на матката.

Маникюрист/ фризьор 

Маникюристите и фризьорите са изложени на токсични химикали всеки ден. Освен това те вдишват фини частици от човешка коса при подстригване, които се вгнездват в белите дробове. Отровните химикали, с които работят ежедневно повишават риска от рак на белия дроб, мозъка, матката, шийката на матката, яйчниците, гърдата.

Фермер

Фермерите също попадат в рисковата група от потенциални пациенти с рак, образувал се в различни органи, тъй като са изложени на пестициди и други аграрни химически вещества, вредящи на здравето.

6 професии, в които ви плащат да пътувате

Пожарникар 

Отровните газове, които се отделят при горенето на различни материали при пожар поставят в риск пожарникарите. Вдишването дори на малки количества токсичен дим крие опасност от развитие на рак на белия дроб, но и не само.

Работник на нощна смяна

Ако давате чести нощни дежурства, трябва да се замислите над здравето си. Изследване на Технологичния университет в Масачузец констатира, че работата на смени, особено включваща чести нощни дежурства, повишава риска от различни видове рак с до 14%. 

Миньор 

Миньорството е тежка професия, както във физически, така и в психически аспект. При този тип работа хората са подложени на всякакви опасности – срутвания, свличания, взривове, излагане на отровни изпарения, токсични метали. При тях рисковете от рак са значително по-високи, отколкото при останалите професии.

Коментирай