Здраве и красота

5 храни за много здрави нокти

Върнете жизнеността на маникюра си

05.08.2018г. / 06 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Силни, лъскави, здрави нокти – коя жена не мечтае за тях! С подходящите хранителни вещества можете да накарате ноктите си да сияят и да нямат нужда от лак, за да блестят.

Клетките на ноктите се делят и регенерират многократно. Ето защо, за да израстват здрави, ноктите се нуждаят от специфични подхранващи вещества, намиращи се в определени хранителни продукти.

Едамаме

Едамаме е мъдър избор, що се отнася до здравето на ноктите. В него се съдържат големи количества цистеин – аминокиселина, необходима за производството на кератин, който пък е основен градивен елемент на ноктите, косата, кожата.

Храни, помагащи в изграждането на колаген

Цистеинът помага в изграждането на протеините в нокътя, прави го здрав, нечуплив, розов и бляскав.

Яйца

Ако ноктите ви са чупливи, яжте повече яйца. Те са невероятен източник на биотин, комплекс от витамини В, които насърчават образуването на нокътно вещество в подлежащите тъкани в основата на нокътя. Освен това биотинът увеличава плътността на ноктите, което ги прави по-малко чупливи.

Кашу

Цинкът е минерал, който играе важна роля в изграждането на ноктите. Той се среща в големи количества в кашуто. Цинкът участва в синтеза на един от най-важните за растежа и здравето на ноктите протеини. Имате нужда от всекидневна доза цинк, за да се радвате не само на здрави нокти, но и на добро зрение, здрава имунна система, красива кожа, повече енергия, здрави зъби и венци.

Свързани статии

Грижите с портокал спомагат за синтеза на колаген в кожата

Сладки картофи 

Сладките картофи са един от най-богатите източници на витамин А – само един средно голям сладък картоф доставя приблизително 560% от дневната необходима доза от този витамин.

Витамин А отговаря за правилното делене на клетките в ноктите и тяхното възпроизводство. Когато не си набавяте достатъчно витамин А чрез диетата си е възможно ноктите ви да започнат да се разслояват и да се чупят.

Жълти чушки

Жълтите чушки съдържат повече витамин С от портокалите. Този витамин е много важен за синтеза на колаген в тялото, който съответно помага на ноктите да са по-здрави, еластични, бляскави.

Коментирай