Здраве и красота

Най-неподходящото време за въглехидрати ще ви изненада

Кога консумацията им е най-вредна?

29.08.2018г. / 06 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Без значение дали следвате нисковъглехидратна диета или не, консумацията на захари и въглехидрати не се препоръчва в големи количества. Въпреки това сме свикнали да смятаме, че никак не е добре да ги консумираме вечер. 

Много диетолози и ендокринолози даже съветват въглехидратите да се приемат до обяд или ранния следобед. По този начин организмът има възможността да изгори тези калории и да ги превърне в енергия. Консумацията на въглехидрати вечер не се препоръчва, защото човек няма физическото време да се движи достатъчно, за да изразходва тези вещества. Така нивата на кръвната захар и инсулина се вдигат, а вместо освобождаване на енергия се трупат мазнини. 

Най-вредните храни за закуска

Във всичко казано дотук има резон. Но според Шона Сако, сертифициран диетолог и персонален треньор от Хюстън, цитирана от PopSugar, най-лошият момент за консумация на въглехидрати всъщност е сутринта. 

Според нея, закуската трябва да е възможно най-пълноценна откъм хранителни вещества. В нея не трябва да присъстват наситени захари и нишесте, каквито се съдържат в хляба, тестените изделия, десертите, баничките, кифлите. 

Лошото е, че повечето хора си позволяват именно тогава консумация на тези калорични храни, защото сутрин нямат време, а най-лесно е да хапнеш нещо подобно преди работа. 

Свързани статии

Сако смята, че балансираната закуска зарежда организма с всички необходими вещества за деня, като това е основен фактор за поддържането на оптимални нива на кръвната захар. 

Най-добрата протеинова закуска

Ако смятате, че хапването на палачинки за закуска, например, не е проблем, защото ще изгорите калориите през деня, това е заблуда. Този скок в кръвната захар още отрано сутринта предполага желание за още въглехидрати през деня, рязко спадане на нивата на енергия и проблеми с концентрацията и справянето с ежедневните задачи. 

Диетологът смята още, че по принцип в нито един момент от деня не е добре да се консумират наситени захари въобще, освен ако не са придружени от протеини и фибри. Така усвояването им става далече по-качествено. 

Сако препоръчва закуската да бъде комбинация от полезни въглехидрати с протеини, например, зеленчуци с твърдо сварено яйце плюс ядки и плодове, фъстъчено масло или кисело мляко с овесени ядки.

Коментирай