Здраве и красота

Ползите от водата с кимион в отслабването

Вълшебен еликсир от природата

29.08.2018г. / 11 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кимионът е подправка с характерен приятен вкус и мирис, но и с множество ползи за здравето и организма. Водата с кимион помага в редуцирането на наднорменото тегло и повлиява положително редица процеси в тялото. 

Как се приготвя водата с кимион?

Кимионената вода се прави като в кана или тенджера с вода се накисват шепа семена от кимиона. Съдът се покрива с плътен капак и се оставя да престои за през нощта. 

Причини пролетта да е най-доброто време за отслабване

Вкусът на водата с кимион не е особено приятен за някои хора, но ако се абстрахирате от него, организмът ви ще се възползва от всички полезни вещества, криещи се в този еликсир. 

Вода с кимион за отслабване 

Тази магическа течност има свойството да топи мазнините, ускорявайки метаболизма. Активното вещество на кимиона – куминалдехид, стимулира освобождаването на храносмилателни сокове, като така подобрява храносмилането. 

Освобождава токсините 

Ускоряването на метаболизма допринася за разграждането на хранителните вещества, приети с храна, а заедно с тях и извеждането на токсините. Кимионът е много богат на антиоксиданти, които помагат в детоксикирането на тялото и в частност черния дроб. 

6 билки и подправки за отслабване

Чрез намаляване на токсичността на организма се стимулират бъбреците и черния дроб в тяхната работа, което допълнително подобрява метаболитната функция. Правилно усвоените хранителни вещества предпазват от натрупване на мазнини. Вместо това се освобождава енергия. 

Повишава имунитета 

Антиоксидантите в кимиона стимулират имунната система и подобряват защитите на организма. Когато в тялото отсъства напрежението, причинено от свободните радикали, функциите на имунната система са далеч по-качествени. Клетките ѝ откриват и неутрализират потенциално опасните патогени по-бързо и лесно. 

Подобрява съня 

Някои елементи във водата с кимион помагат при безсъние. Добре е да изпивате една чаша 1-2 часа преди лягане, за да заспите по-лесно. Тялото се нуждае от добра почивка, за да се съхрани след стреса през деня. Освен това ако спите средно по 8 часа и имате дълбок непробуден сън, изгарянето на мазнини, освобождаването на енергия и усвояването на хранителните вещества се случва много по-качествено.  

20 съвета за трайно и здравословно отслабване

Примерна рецепта за приготвяне на вода с кимиона: 

1. Сварете 4-5 чаши вода в тенджера.

2. Добавете 2 супени лъжици или 1 шефа семена от кимион.

3. Отстранете тенджерата от котлона и оставете семената да киснат във водата.

4. Нека водата да изстине напълно на стайна температура.

5. Оставете семената да киснат за през нощта като сте покрили тенджерата с капа.

6. Пийте по 3-4 чаши от еликсира през деня за най-добри резултати. 

Коментирай