Здраве и красота

Признаци на ниски нива на естроген

И как да ги увеличим по естествен начин

05.07.2019г. / 13 49ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Естрогенът е хормонът, който най-често асоциираме с женското тяло и има голямо значение за здравето на дамите. Естрогенът отговаря за сексуалното развитие по време на пубертета. Контролира растежа на матката по време на менструалния цикъл и бременността. Свързва се и с нивата на холестерол, както и метаболизма. Именно поради важното му значение за женското здраве, ако нивата му в тялото са ниски, е добре да се предприемат навременни мерки.

Какво означават ниски нива на естроген?

Тъй като този хормон се произвежда в яйчниците, всичко, което влияе на тях, се отразява и на нивата на естрогена.

Рисковите групи, които може да изпитват ниски нива на естроген са момичета, които още не са влезли в пубертета, както и жени, които наближават менопауза. Но този хормонален дисбаланс може да се появи по всяко време и на всяка възраст.

>> 5 случая, в които хормоните владеят настроението ни <<

Някои от най-често срещаните симптоми са:

  • Горещи вълни;
  • Смяна на настроението;
  • Депресия;
  • Главоболие и дори мигрена;
  • Умора;
  • Проблеми с концентрацията;
  • Уринарни инфекции;
  • Болка по време на секс, която се дължи на липсата на вагинално овлажняване;
  • Слабост в костите или чести фрактури (тъй като естрогенът работи заедно с калций и витамин D, неговият дефицит може да доведе до намаляване на костната плътност).

>> 5 причини талията ви да нараства заради хормоните <<

Как да увеличите нивата на естроген?

На първо място трябва да посетите лекар и да ви се направят изследвания, за да се уточни дали наистина имате проблем с нивата на хормона.

Спрете цигарите. Пушенето има пагубен ефект върху ендокринната система и може да ограничи способностите на тялото да произвежда естроген.

Променете храненето. Ендокринната система се нуждае от здраво тяло, за да произвежда адекватни нива естроген. Хранете се здравословно. Наблегнете на храни, които съдържат фитоестроген – соеви продукти като тофу, соеви ядки, боровинки, кайсии, броколи, слънчоглед, ленено семе.

>> 10 причини жените след 40 да пълнеят повече <<

Опитайте се да намалите приема на захар, тъй като прекомерната употреба често се свързва с хормоналния дисбаланс.

Пийте билкови чайове. Някои чайове успяват да повишат нивата на естроген. Черният и зеленият чай съдържат фитоестрогени, които могат да повишат нивото на естроген в тялото.

Коментирай