Здраве и красота

Многобройните ползи на прополиса за здравето

Наричан още пчелен клей

06.11.2018г. / 11 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Един  от най-ценните дарове на природата е медът. Знаем за неговите незаменими ползи за здравето, но не бива да забравяме и за другите  пчелни продукти, които също могат да подобрят цялостното ни здраве като прополиса, който бива наричан още пчелен клей. 

Прополисът е смес от смоли, която пчелите събират от растителни източници, като дървесна кора. В  естествената си форма тази смесица от смоли, прашец и восък е кафява на цвят.  Той се използва за предпазване на кошера от бактерии и инфекции.

Наред с меда, медената пита, прашеца, пчелното млечице и восъка, пчелният клей е един от 6-те невероятни пчелни продукта. Защо е толкова полезен и от какво е съставен?

Съдържанието на прополиса варира в зависимост от географското разположение, вида на пчелите, видовете дървета и цветя около кошера и времето на годината. Основните съставки в него са дървесни и растителни смоли, восък, мастни киселини, етерични масла и други летливи вещества, прашец, основни минерали и други органични компоненти.

Пчелният прополис е богат на важни витамини, минерали и микроелементи, сред които магнезий, калций, йод, калий, натрий, мед, цинк, желязо, витамини от групата В, витамини С, Е, Р, както и полифеноли и флавоноиди. 

За какво е полезен прополисът?

Прополисът е едно от най-мощните лекарствени вещества, открити в природата. Има мощни противовъзпалителни, антивирусни свойства, което го превръща сред най-добрите естествени антибактериални вещества, ефективни срещу редица бактерии. 

Едни от основните му предимства за здравето са:

  • Прополисът има антивирусни свойства, което го прави ефективен в борбата срещу херпеси.
  • Действа като естествено средство за елиминиране на гъбички и е особено ефективен срещу такива като Candida albicans.
  • Използва се за засилване на имунитета и при анемия.
  • Тъй като има детоксикиращ ефект, може да се използва и за защита на черния дроб.
  • Стимулира кръвообращението. 
  • Подобрява функцията на жлезите с вътрешна секреция, понижава нивата на високия холестерол. 
Свързани статии

Прополисът може да се прилага и външно, като действа благоприятно при акне, херпеси, афти в устата, при ангини и болки в гърлото. 

Как се употребява пчелният клей?

Всичко зависи от целта на неговата употреба.  Може да го откриете под формата на тинктура, сироп, под формата на спрей аерозол за устата и гърлото, мехлеми за грижа за кожата, пасти за зъби, шампоан и сапуни, бонбони. 

Коментирай