Здраве и красота

8 симптома на повишени нива на естроген

Какво предизвиква повишението на този хормон

12.11.2018г. / 12 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Естрогенът е основният женски полов хормон, който отговаря за развитието на половите белези, половите характеристики и репродуктивната система. Той е много важен и неговият дефицит се отразява негативно върху развитието на жената. Не по-малко неприятно е ако нивата му са твърде високи. От това произтичат редица здравословни проблеми, дори рак.

Кои са признаците, че в тялото ви има високи нива на естроген?

Естрогенът обикновено се повишава през пубертета и по време на бременност. Но това може да се случи и по други причини. Най-често това става чрез храната, която съдържа пестициди, хербициди и хормони. Околната среда също може да повиши тези нива.

5 случая, в които хормоните владеят настроението ни

Освен тези причини може да има и някои, свързани с начина на живот:

  • Злоупотреба с алкохол
  • Сърдечносъдови заболявания
  • Заболявания на обмяната на веществата като диабет
  • Затлъстяване
  • Хипертония
  • Високи нива на стрес

Кои са симптомите на висок естроген?

Подуване и напрежение в гърдите

Гърдите са сензитивни към промените в хормоните. Затова много жени усещат болка и напрежение около менструацията и по време на бременност, когато естрогенът е висок. Ако имате тези оплаквания в друго време и без явна причина, това може да се дължи на повишени нива на естроген.

Промени в настроението

Естрогенът влияе и на психическото състояние на жената. Той допринася за измененията в емоциите, рязкото им преминаване от едната в другата крайност, както и състоянието на психиката. Чувствата, които изпитвате, напомнят онези по време на предменструален синдром. Те са депресия, неодобрение към себе си, тревожност.

Фиброцистични бучки в гърдите

Излагането на гръдната тъкан на влиянието на естрогена твърде дълго може да доведе до поява на фиброзни образувания, подобни на гранули в гърдите. Отидете на лекар, за да установите причината и методите на лечение.

Косопад

При прекалено производство на естроген и продължителното излагане на организма на влиянието му, е възможна поява на косопад. Това може да влоши депресивното състояние, в което сте заради високите нива на този хормон. Но е важно да се отбележи, че косопадът зависи не само от естрогена, но и от начина ви на живот и хранене.

Храни, които имитират ефектите на естрогена

Свързани статии

Повишаване на теглото

Преяждането, прекаляването с калорийния прием и продължителното седене оказва много вредно влияние върху организма. Това са все предпоставки за напълняване, но и за повишаване на нивата на естроген, които допълнително създават условия за трупане на мазнини. Освен тях се усещат подуване и дискомфорт в корема, както и концентрация на мазнините около талията.

Нередовен цикъл

Редовността на менструацията е важен фактор за здравето на жената. Ако в него има смущения, вероятността да страдате от хормонален дисбаланс, свързан с нивата на естроген или други хормони, е голяма. При високи нива на естроген цикълът може да стане оскъден или да спре.

Умора

Ако страдате от умора през по-голямата част от деня без особена причина, виновник може отново да е естрогенът.

Проблеми със съня

Високият естроген има неприятни ефекти и за съня. Той може да причини безсъние и обратното – да ви кара да се чувствате сънливи през цялото време.

Коментирай