Здраве и красота

7 грешки в употребата на тампони, които поставят здравето в риск

Важни съвети за хигиената на женското здраве

22.11.2018г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тампоните са едно от най-удобните средства по време на менструалния цикъл. Те са скрити във влагалището, което дава повече свобода и сигурност при движение. Освен това са подходящи във всяка една ситуация. Как бихте могли да облечете бял панталон или да отидете на плуване, ако носите превръзка? Разбира се, че тампонът е най-доброто решение в тези и още много други подобни случаи.

В употребата на тампони обаче се крият някои рискове, ако те не бъдат използвани по правилния начин. Кои са най-често срещаните грешки, които потенциално биха навредили на здравето ви?

5 неща, които далеч не са здравословни

Не миете ръцете си преди употреба

От изключителна важност е да измиете ръцете с топла вода и сапун преди да поставите тампона във влагалището. В противен случай рискувате да внесете навътре във вагината бактерии и инфекциозни агенти, които да причинят сериозни опасности за вашето здраве. Избърсването на ръцете с мокри кърпи не е достатъчно.

Поставяте тампон, когато няма кървене

Предварителното поставяне на тампон в очакване на идването на менструацията е грешка. Също така е погрешно да се поставя тампон и в края на менструацията, когато кръвотечение на практика няма.

Това е така, защото при поставяне и изваждане стената на вагиналния канал е твърде суха. Това може да предизвика раздразнение, болка, нараняване на лигавицата, дори оставане на частици и влакна от сухия тампон във влагалището.

Поставяте два тампона един след друг

Много внимателно мислете върху това дали сте поставили вече тампон, когато слагате нов. Някои жени се объркват и погрешка поставят втори, набутвайки стария много навътре към шийката на матката. В такива случаи непременно трябва да се потърси лекарска помощ за изваждането им. Има вероятност от инфекции и механични увреждания на крехките тъкани на маточната шийка.

Методи на контрацепция от историята

Използвате само един тип ниво на абсорбация

Различните тампони, подобно на превръзките, са предназначени за различно по интензивност кървене. Някои са за по-слабо, други за по-силно. Трябва да съобразявате това, а не да ползвате само един вид през цялото време.

Свързани статии

Съхранявате тампоните в банята

Влагата в банята може да увреди тампоните и да ги направи потенциално опасни за здравето, тъй като влажните атмосферни условия повишават размножаването на различни болестотворни бактерии.

Не сменяте тампона след плуване

Колкото и да внимавате да не разтваряте прекалено много краката си по време на плуване, няма нищо, което да може да спре водата от нахлуване във вагината. По тази причина тя попива в тампона. Ако не го смените веднага след плуване, всички бактерии, навлезли чрез нея от водата към влагалището, остават вътре.

Странни промени в тялото по време на менструация

Използвате ароматизирани тампони

Ароматизираните тампони и превръзки са силно непрепоръчителни за употреба, въпреки че се произвеждат и продават в търговските мрежи. Никой гинеколог не би ви посъветвал да ги използвате, тъй като ароматизиращите вещества носят потенциален риск от различни проблеми.

Коментирай