Здраве и красота

Девесил и неговите ползи за организма

За какво помага полезната билка

27.11.2018г. / 06 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Девесилът е подправка, която се използва у нас, както и в кухните на много народи в Европа и Азия. Той е многогодишно растение от семейството на моркова и магданоза. Използва се като подправка за супи, агнешко месо, риба, различни салати и разядки.

Освен особеният вкус, девесилът притежава и някои активни лечебни вещества, които го правят много полезен за здравето. Той съдържа камфор, лимонен, кумарини, лецитин, органични киселини и полифеноли.

За какво е полезен девесилът?

Има антиалергични свойства

Благодарение на противовъзпалителните и успокояващи свойства, девесилът има ефекти и при алергични реакции. Кверцетинът в него намалява имунния отговор, като действа подобно на инхибитор на хистамините в тялото. Симптомите на хрема, сълзене, дразнене в гърлото намаляват.

Ползи от лилавите картофи – истинска суперхрана

Полезен е за кожата

Успокояващите свойства на девесила играят важна роля и за кожата. Приложен директно върху нея той облекчава различни раздразнения. Антиоксидантите в него проникват в кожата и я успокояват. Действа добре при екзема, псориазис, както и срещу бръчки.

Помага при проблеми с дихателните пътища

Девесилът действа като отхрачващ агент, помагащ при кашлица и болно гърло. В девесила се съдържа евкалиптол, който има успокояващо и отхрачващо действие, намаляващо възпалението в тъканите на дихателните пътища.

Антибактериални свойства

Някои изследвания показват, че девесилът има антибактериален ефект при бактерии като ешерихия коли, салмонела като има свойството да намалява тяхното въздействие. При инфекция с подобни бактерии обаче се консултирайте задължително с лекар, тъй като билковите и растителни средства не са достатъчни.

Свързани статии

Подпомага храносмилането

Девесилът има противовъзпалителен характер, което подобрява храносмилателната система. Идеален е за разстроени стомах и черва. Намалява подуването, газовете, болката в корема и стимулира нормалното движение на червата.

Невероятните ползи за здравето от маслото от тиквени семки

Облекчава менструални болки

Тъй като девесилът има противовъзпалителни свойства, той помага и за облекчаване на менструални симптоми като болки, спазми, подуване.

Потиска болката при артрит

Отново благодарение на противовъзпалителните вещества в състава си девесилът е полезен и при потискане на болката и възпалението при артрит. Ефикасен е още при подагра и хемороиди.

Полезен за бъбреците

Девесилът е естествен диуретик, който стимулира образуването на урина в бъбреците и извеждането на токсините от организма.

Коментирай