Здраве и красота

5 ежедневни грешки, които забавят метаболизма

Правят отслабването много по-трудно

16.06.2019г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Метаболизмът е един от ключовите и най-важни механизми в нашия организъм. От него зависи както здравословното състояние на тялото, податливостта или не на различни заболявания, усвояемостта на хранителните елементи, витамини и минерали, както и теглото.

Често несъзнателно допускаме някои грешки в ежедневието си, които забавят метаболизма. Това се случва неусетно, а ние хвърляме вината върху всичко останало, но не и върху себе си.

Симптоми на забавен метаболизъм

По-долу в текста ще видите някои много чести грешки, които повечето хора допускат без да осъзнават и които значително забавят метаболизма.

Храните се погрешно на закуска

Стартът на деня е от огромно значение. Закуската трябва да е питателна, богата на хранителни вещества и даваща много енергия през деня или поне през по-голямата част от него.

Демонизирането на въглехидратите напоследък води до допускане на много лоши грешки в диетата и най-вече на закуска. Ако наблягате на протеините и мазнините за сметка на приема на въглехидрати, вие забавяте метаболизма си. Пропускането на закуската и храненето чак на обяд пък е още по-голяма грешка.

Според нутриционистът на холивудските звезди доктор Чарлс Паслер, избягването на въглехидратите на закуска или недостатъчният им прием са в основата на забавянето на метаболитните процеси. Ако пък пренебрегвате протеините, ще изгубите част от мускулната си маса в дългосрочен план. Това също се отразява зле на цялостния баланс в организма и теглото.

Доктор Паслер препоръчва по принцип да се спазва правилото 30/30/40 съответно за протеини, мазнини и въглехидрати всяка сутрин, пише newbeauty.com.

Лишавате се от сън

Недоспиването и безсънието влошават метаболизма на кръвната захар и хормоналния баланс в тялото, което води до забавяне в обмяната на веществата. Ако искате диетата и упражненията, които спазвате да дават ефект, осигурявайте достатъчно почивка за организма си.

Яжте люто за добър метаболизъм

Диети с йо-йо ефект

Бързото отслабване е примамливо решение, когато искате рязко и спешно да редуцирате теглото си, но тези диети имат много лош ефект върху метаболизма. Те карат тялото да превключи на режим на задържане, за да се предпази от глад заради рязко намаления прием на калории. Това автоматично забавя метаболизма, а след връщане към нормалния режим на хранене организмът моментално попълва изгубеното. Това е и ефектът йо-йо при тези диети.

Не се хидратирате достатъчно

Някои хора ограничават приема на вода, защото погрешно смятат, че тя ще предизвика поява на целулит или допълнително тегло. Ако приемате достатъчно плодови и зеленчукови сокове, както и естествено диуретични храни и напитки, излишните течности ще се изведат от тялото, а то ще остане правилно хидратирано.

Не обичате вода? Ето как да се хидратирате през лятото 

Не обръщате внимание на стреса

 

Високите нива на стрес в организма значително забавят метаболизма и пречат на красивата стройна фигура. За да намалите стреса, отделяйте по 20-30 минути на ден за упражнения, движете се повече на открито винаги, когато имате възможност, практикувайте приятни за вас занимания, ако трябва дори сменете работното място. Всичко това ще ви помогне да намалите стреса, да сте по-красиви и слаби, но и най-вече здрави.

 

Коментирай