Здраве и красота

Знаци, че имате непоносимост към захар

Появата на газове не са безобидни

06.01.2019г. / 06 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Липса на сън, потрепване на ръцете... Неразположения, които могат да се дължат на непоносимост към захар. Лактоза, малтоза, декстроза, захароза и подобни, са все форми на захарта.

Как се чувствате след като хапнете любимо лакомство? Оказва се, тялото ни може да подскаже с редица неразположения, че страдаме от непоносимост към захар, сред които:

Усещате се подути

Подпухналост, апатичност, подут корем... Това са ясни признаци, че тялото ви се бори да преработи определена захар, която се опитва да си „пробие път“ през храносмилателната ви система. 

Поява на газове

Излишните газове също може да са признак на непоносими към захарта. Приемът на медикаменти за облекчаване на разположението, някои билки, могат да помогнат за неговото смекчаване, но няма да ви помогнат да преодолеете непоносимостта. Помислете какво със захар сте хапнали преди това и е предизвикало вашето неразположение и за в бъдеще се опитайте да намалите неговата консумация. 

В какво количество сланината е полезна?

Усещане за безпокойство

Чувствате ли се загрижени напоследък? Според някои специалисти, невъзможността на тялото да се справи със захарта, може да ни накара да се чувстваме по-нервни,  тревожни. От друга страна, намаляването приема на захарни изделия може да помогне за облекчаването на тези усещания. 

Какво става с тялото ви, когато спрете захарта

Гадене

Колкото и да ви е странно, усещането за гадене също може да бъде индикатор, че имате непоносимост към захарта, особено когато е свързвано с други стомашно-чревни оплаквания като газове и подуване на корема. 

Поява на стомашни спазми 

Непоносимостта към захарта, подобно на непоносимост към лактоза, може да предизвика интензивни стомашни спазми. Ако вашето тяло не може да я обработи, процесите в храносмилателната система се разминават. 

Свързани статии

Липса на енергия

Хапнали сте любимото си сладко лакомство, а не след дълго усещате спад в енергийните нива, искате да си полегнете и не може да продължите да работите? Липсата на енергия след консумацията на захар показва, че тялото ви не се справя добре с нея. 

Болки в ставите 

Захарта причинява възпаление в тялото, което може да предизвика болки в ставите. Възпалението е основен фактор при повечето хронични заболявания. Поради тази причина е важно да знаете колко захар ядете, независимо дали имате непоносимост към нея или не. 

Коментирай