Здраве и красота

Напитки, с които ще подобрите тонуса си

За повече енергия и здраве

04.01.2019г. / 12 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Живеем толкова динамично, че стресът, недоспиването, липсата на редовна физическа активност и нездравословното хранене се отразяват на нашите енергийни нива. Започваме деня си с чаша кафе, а току-що пристигнали в офиса си приготвяме още едно, след час- два следващото. Свикнали сме да противодействаме на умората с кафе.

Кои други полезни напитки могат да подобрят тонуса ни?

Какао и горещ шоколад

По време на работа обикновено изпиваме по 1-2 чаши кафе, които редуваме с любимия ни чай. Но какво ще кажете за горещ шоколад? Диетолози съветват да си приготвим любимата напитка с бадемово мляко и натурално какао или пък да разтопим в млякото тъмен шоколад с поне 70% съдържание на какао.

Качественият шоколад съдържа полезното какао, което е богато на минерали, антиоксиданти и естествения антидепресант – триптофан, който подсилва организма и подобрява настроението.

8 проблема, при които копърът помага

Чай от женшен

В Корея и Китай „коренът на живота“ влиза в състава на хранителни добавки и козметика. За да подобрите тонуса си, може да си приготвите чай от женшен или да попитате вашия фармацевт за хранителна добавка обогатена с него (предварително се консултирайте с лекар).

Напитка с цикория

Още от древни времена с цикория са се приготвяли различни ястия, напитки, използвала се е за лечение. Днес също влиза в състава на хранителни добавки. Напитката приготвена от нея, е известна с това, че е богата на витамини и минерали, ароматна е и е чудесен заместител на кафето. Тя не съдържа кофеин, но има сходен с кафето аромат, дава енергия и спомага за подобряване на концентрацията.

6 храни, които елиминират стреса

Напитка с гуарана

Това растение се използва за приготвянето на енергийните напитки заедно с кофеина. То съдържа богата гама от стимуланти и антиоксиданти и не се препоръчва да се приема в един ден с кафе, както и от бременни и кърмещи, ако страдате от високо кръвно и сърдечни заболявания.

В биомагазините можете да намерите гуарана на прах, която може да добавите към сладкиши, фрешове, смутита. Растението намалява умората, повишава концентрацията, а ободряващия ѝ ефект може да трае до 6 часа, докато при кафето е около 3-4.

Свързани статии

Джинджифилов чай

Джинджифилът е една от най-полезните подправки. Съставките, които се съдържат в него спомагат за облекчаване на възпалението и осигуряват на тялото полезни вещества, които укрепват имунната система.

Чудодейният корен активира тялото много по-добре от кафето, като спомага за елиминиране на токсините, подобрява метаболизма. Направете чая от джинджифил вашата любима офис напитка, с която да подобрите концентрацията си.

Коментирай