Здраве и красота

Как куркумата помага в отслабването?

Детоксикира черния дроб

20.04.2019г. / 09 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато искаме да отслабнем, не бива да забравяме, че този процес не е праволинеен (т. е. има паузи, в които не сваляме килограми), важно е да консумираме по-малко калории, отколкото изразходваме, как съчетаваме храните и какво ще включва менюто ни. Има подправки, които не само ни правят по-здрави, но спомагат за редуциране на излишните килограми, като куркумата. Как точно помага в отслабването?

Действа противовъзпалително

Затлъстяването създава редица възпаления в тялото, като ни излага на по-висок риск от развитието на хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечни болести. Куркумата дължи своите уникални качества на куркумина, който се съдържа в нея. Той е важен антиоксидант, който спомага за потискането на възпалителните процеси в много клетки.

Това му действие може да помогне за ограничаване на инсулиновата резистентност, повишените нива на кръвната захар, високите нива на холестерола и други метаболитни състояния, произтичащи от затлъстяването. Когато възпалителните процеси в тялото намаляват, тогава редуцирането на излишното тегло е по-лесно.

Защо да пиете отвара с куркума всеки ден?

Намалява наддаването на килограми

Според изследвания, консумацията на куркума може да намали риска от покачване на телесното тегло, тъй като учените смятат, че куркуминът потиска растежа на мастната тъкан.

Детоксикира черния дроб

Черният дроб отговаря за редица процеси, които протичат в тялото, включително за подпомагане на храносмилането и метаболизма на мазнините. Това означава, че спомага за разграждане на мазнините и елиминира токсините от тялото ви. За да може да работи нормално, черният дроб се нуждае от детоксикация. От друга страна куркумата му помага да работи по-добре, което благоприятства отслабването.

Вълшебствата на куркумата за здравето

Подобрява храносмилането

Страдате ли от запек? А може би след хранене коремът ви се подува, образуват се нежелани газове? Лошото храносмилане забавя процеса на отслабване, ето защо е важно да обърнете внимание на храносмилателната си система. Добавянето на куркума към вашата диета, ще помогне да подобрите състоянието на стомаха и червата, както и загубата на излишни калории.

Свързани статии

Подобрява метаболизма

За да има ефективно редуциране на излишните мазнини е важно метаболизмът да се ускори. Куркумата има способността да благоприятства този процес. Метаболизмът се отнася до различни химични реакции в тялото, като приемането на всички храни и напитки, които консумираме и превръщането им в използваема енергия. Когато тялото ви изпълнява тези функции, то изгаря излишните калории и следователно редуцира килограмите.

Понижава естествено лошия холестерол

Още един начин по който куркумата спомага за редуциране на телесното тегло е като регулира нивата на лошия холестерол. Стойностите на холестерола и загубата на килограми са пряко свързани. Коригирането нивата на холестерола ще има положително въздействие върху тялото докато сме в процес на отслабване.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
titia ( преди 5 години )
ne , blagodaria. gladut e v osnovata . govoria bez tulkuvania.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време