Здраве и красота

Изненадващи рискови фактори за сърдечносъдови заболявания

Как да предпазите сърцето

15.02.2019г. / 10 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърцето е основният мотор на нашия организъм. То не спира да работи, понася всякакви сътресения и се влияе от всяка малка промяна или стресов фактор, който може да влоши неговите жизненоважни функции.

Здравето на сърцето и кръвоносните съдове може да се наруши от различни фактори като наднормено тегло, наследствена обремененост, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, лошо хранене.

Погрешни разбирания за сърдечносъдовите заболявания

Но има и някои неподозирани и изненадващи фактори в ежедневието ни, които могат да повишат риска от поява на проблеми със сърдечносъдовата система.

Вие сте самотни

Изследване на учени от Университета в Йорк са открили, че хората, които се чувстват самотни, имат с до 29% по-висок риск от поява на сърдечносъдови заболявания и 32% по-висок риск от инфаркт.

Социалните и интимни връзки подобряват здравето на сърцето и допринасят за неговото дълголетие.

Не се грижите за зъбите и венците

Съществува пряка връзка между здравето на устната кухина и сърцето. Възпалителните заболявания на венците, пародонтозата, влошеното кореново състояние на зъбите оказват опасно вредно влияние върху сърцето, но и върху костите, ставите, мозъка, очите. Денталното здраве е много важно и не трябва да се неглижира.

Имали сте усложнения при бременност

Според редица изследвания, усложнения по време на бременност като прееклампсия, гестационен диабет, спонтанен аборт и високо кръвно налягане могат да повишат риска от сърдечносъдови заболявания в бъдеще, пише prevention.com.

Преживели сте травматично събитие

При силно травматични преживявания като смърт на близък, катастрофи, стресови ситуации в работата адреналинът в кръвта повишава значително нивата си. Той въздейства зле върху сърцето, повишава кръвното налягане и ускорява пулса. Ако нивата му останат твърде високи задълго, съществува сериозен риск от сърдечносъдови инциденти.

Имате зъл шеф

Психическият тормоз на работа не е никак маловажен фактор. Системното напрежение по време на работа оказва негативно влияние върху сърцето, нервната и ендокринната система.

Не можете да спите през нощта

Сънят има необходимите релаксиращи механизми, помагащи на сърцето да се отърси от натрупания през деня стрес. Ако не си взимате необходимата доза сън има риск кръвното ви налягане да започне да се повишава системно.

Имате високо кръвно налягане

Хипертонията е заболяване, което засяга много хора в млада възраст, а впоследствие се задълбочава и хронифицира. Ако имате високо кръвно налягане и не го контролирате, рискът ви да получите инфаркт или инсулт независимо на колко години сте, значително се покачва.

Злоупотребявате с пържените картофи

Разбира се, пържените картофи са само част от картинката. Всички пържени храни, богати на наситени и трансмазнини са пагубни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. За да ги запазите в добро състояние за по-дълго, избягвайте пържената риба, пърженото месо, чипса, пържените тестени изделия.

Ключът към преодоляването на сърдечния инфаркт

Използвате електронни цигари

Обикновените цигари са рисков фактор за поява на сърдечносъдови заболявания. Вероятно мислите, че електронните цигари са добра алтернатива, но грешите. Съвсем скорошно проучване от 2019 година, проведено от учени от Американската асоциация за превенция на инфарктите констатира, че хората, редовно пушещи електронни цигари имат 71% по-висок риск от инфаркт, 59% по-висок риск от сърдечен арест и 40% по-висок риск от коронарна болест на сърцето.

Имате депресия

Не е напълно ясна връзката между депресията и сърдечносъдовите заболявания. Предполага се, че в основата са стресовите хормони и липсата на достатъчно серотонин. От друга страна хората, страдащи от депресия неглижират здравето си и не обръщат достатъчно внимание на движението, което косвено оказва негативно влияние върху сърцето.

Коментирай