Здраве и красота

Ежедневни грешки, които изсушават кожата и я увреждат

Какво вреди на красотата и младостта

10.03.2019г. / 07 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимата кожата е уязвима към студа и агресивните атмосферни условия. Това я прави податлива на изсушаване, лющене, зачервяване и различни кожни раздразнения. През топлите месеци обаче тези проблеми също могат да се появят заради неправилна ежедневна грижа. Често допускаме някои грешки, които допринасят за изсушаването на кожата, нейното състаряване и увреждане. Кои са те?

Взимате дълъг горещ душ

Няма по-приятно нещо от това да се потопиш в горещата вана или да вземеш продължителен топъл душ след тежък ден или разходка в студа. Това помага да се отпуснете и да се освободите от стреса и напрежението. За кожата обаче този навик е пагубен. Горещата вода състарява кожата, прави я податлива на атмосферните условия и я дехидратира.

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Използвате груб ексфолиращ сапун всеки ден

Употребата на ексфолиращи продукти, в това число сапуни, не е препоръчителна в ежедневната грижа за кожата, защото излющва прекалено агресивно горния епителен слой и възпрепятства естествените механизми за защита, които кожата има. Същото важи и ако ексфолирате със специален за целта скраб всеки ден. Тази процедура трябва да се прави веднъж седмично, най-много два пъти.

Използвате грешния хидратантен крем

Преди да използвате даден овлажняващ крем, уверете се, че той е предназначен за вашия тип кожа. Другото важно нещо, за което трябва да помислите е дали кремът е подходящ за сезона. Някои продукти са предназначени за по-дълбоко хидратиране, което е необходимо през зимата, други се употребяват през лятото, защото имат по-леки формули, оставящи кожата да диша в горещите атмосферни условия, когато се изпотявате по-интензивно.

Не пиете достатъчно вода

Хидратирането на тялото отвътре помага на кожата да сияе, да е по-еластична и подхранена. Пийте приблизително по два литра вода на ден, за да помогнете на тялото и кожата си да функционират правилно.

Използвате силни препарати за пране и омекотители

Изборът на изпиращи препарати също е от значение за кожата. Някои от тях са твърде агресивни и правят кожата суха, раздразнена и податлива на кожни реакции.

Маски за суха и мазна кожа

Прилагате много козметични продукти, съдържащи ретинол

Ретинолът е полезен за кожата, особено в борбата с бръчките. Той обаче има свойството да излющва горния слой на кожата, като дава възможност на клетките да се делят по-бързо и да се обновяват. Ако с него обаче се прекали, той може да пресуши кожата, да я направи уязвима и силно раздразнена. По този начин става податлива не само на ускорена поява на бръчки, но и на кожни заболявания, инфекции.

Не използвате овлажнител за въздух

Не всяко семейство може да си позволи употребата на уред за овлажняване на въздуха у дома, но той има голямо значение за кожата и здравето въобще, особено през зимата, когато изкуственото отопление изсушава допълнително въздуха.

Коментирай
Здраве и красота