Здраве и красота

5 неподозирани причини за поява на пърхот

На какво се дължи този кожен проблем

19.03.2019г. / 06 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът може да засегне всеки. Той е най-често срещаният проблем със скалпа, който причинява не само естетични неудобства, но и сърбеж, болезненост и раздразнителност на кожата на главата. Една от главните причини за поява на пърхот са гъбичките и сухият скалп. Но съществуват и други, по-тайнствени причинители на неприятния проблем, които могат да се крият в основата на появата му. Кои са те?

Чувствителни сте към собствените си микроорганизми по скалпа

В човешкия скалп виреят гъбични микроорганизми, които при определени благоприятни условия започват да се разрастват, причинявайки пърхот и други проблеми. Сухата кожа не е единствената основа за поява на пърхот. Свръхрастежът на гъбички по нея обаче може да се окаже в основата.

Маски, които помагат при пърхот

Дрождите се хранят с маслата, отделяни от кожата. Ето защо невинаги сухият скалп е виновник за появата на този кожен проблем. Хората с мазен скалп и бързо омазняваща се коса също страдат от пърхот заради непоносимостта на организма им към натрупването на тези микроорганизми.

Намирате се под силен стрес

Стресът е виновен за редица заболявания в тялото ни. В този случай също може да се крие в основата му. Хормоните на стреса могат да влошат състоянието на кожата на главата, а и не само, предизвиквайки поява на пърхот, акне, зачервявания, раздразнения, обриви. Постоянният сърбеж е един от показателите, особено ако е прекалено силен.

Не миете косата достатъчно добре с шампоан

Привържениците на миенето на косата без шампоан заради потенциално увреждащите му влияния върху скалпа може би грешат, като не отстраняват редовно именно отделения себум. Той създава мазна основа за натрупване на мъртви клетки, лющене на кожата – едно истинско потенциално огнище. Това води до тежък пърхот, особено ако не се третира навреме с подходящи медикаменти.

Свързани статии

Не се храните правилно

Друг вероятен причинител, който няма нищо общо със сухата кожа на скалпа, е вашата диета. Не е изненадващо, че здравето отвън зависи от начина ни на живот, основна част от който е храненето. Диетите с високо съдържание на наситени и трансмазнини предизвикват мастните жлези да произвеждат повече масла и себум. Това влошава състоянието на кожата и може да доведе до пърхот и акне.

Аюрведа тайни за третиране на пърхот

Опитайте се да наблегнете повече на полезните мазнини, за да туширате проблема. Сред тях са маслините, зехтинът, авокадото, ядките, бобовите, рибата.

Прекалявате със стилизирането на косата

Употребата на прекалено много и агресивни продукти за коса, най-вече спрей, лак за коса, гел, различни стилизанти, действат зле на скалпа, като се намесват в естествените процеси в кожата. Това причинява сърбеж, раздразнения, омазняване, водещи до поява на пърхот.

Коментирай