Здраве и красота

5 детокс рецепти за отслабване

Включват едни от най-полезните храни

22.03.2019г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът, застоялият начин на живот, нездравословното хранене, са едни от най-честите причини за покачването на телесното тегло, появата на различни неразположения, заболявания. Въпреки че човешкото тяло има способността да елиминира голяма част от токсините, то се нуждае от здравословна храна, редовна физическа активност, за да бъде в баланс. Тогава и телесното тегло ще бъде в норма. Хубаво е няколко пъти в годината да си правим детокс режими.

Ако спазвате диета, вижте няколко полезни храни и рецепти как да ги приготвите, които ще ви помогнат в елиминирането на излишните килограми, но и ще детоксикират организма ви.

Детокс овесени ядки за закуска (или мюсли)

Овесените ядки за закуска ще ви осигурят ситост, енергия, фибри. Важно е овесените ядки или мюслито, с което ще закусите да са без глутен. Прибавете към тях мед, слънчогледови семена, няколко резенчета банан, 4-5 с. л. кисело мляко. Здравословна закуска, богата на протеини, витамини и минерали.

Уикенд диета, с която се свалят до 3 кг

Детокс напитка с портокали и джинджифил

Портокалите са богати на важния витамин С, който подобрява имунитета. От друга страна, джинджифилът ни осигурява антиоксиданти, подобрява храносмилането и също допринася за детокс на организма. Пригответе си фреш от портокали, моркови, джинджифил и малко лимон. Прибавете към него ½ ч. л. куркума и разбъркайте добре. Не забравяйте, че куркумата също има силен детокс ефект.

Защо да започвате утрините си с джинджифил?

Салата от сотирани броколи и бадеми

Една вкусна салата, която е подходяща за консумация както за обяд, така и за вечеря. Броколите са едни от най-подходящите зеленчуци за диета, тъй като имат малко калории, но и действат детоксикиращо. Добавяйки към тях други суперхрани като бадемите, ще подобрите и мозъчната функция и паметта. Това се случва благодарение на триптофана, който се съдържа в ядките.

За да си приготвите салатата, нарежете на розички броколите и ги сложете във вряща вода за 2-3 минути. В сух тиган запечете суровите бадеми до златисто. Отделете готовите бадеми и сложете в загретия тиган 4 ч. л. зехтин и нарязания чесън. След като стане леко златист, прибавете броколите и покрийте с капак за няколко минути, докато зеленчуците останат леко хрупкави. Сервирайте като добавите бадемите и малко количество ябълков или оцет балсамико.

Уикенд диета, с която се свалят до 3 кг

Салата с червено цвекло

Цвеклото също е чудесен зеленчук за детокс, който може да консумирате и под формата на фреш напитка, но за предпочитане в комбинация с морков или плодове. С него може да си приготвите и салата, която да хапнете за обяд или вечеря. Има няколко съставки, които ще ви осигурят полезни фибри, протеини, здравословни мазнини.

Как да си приготвите детокс салата с червено цвекло?

Обелете цвеклото и го сложете в кухненски робот, за да го нарежете на тънки филийки. Ако не ви харесва вкусът на прясното цвекло, може предварително да го сварите. Към него прибавете тънко нарязана зелена ябълка, краставица, червен лук и шепа натрошени орехи, магданоз, копър по желание. Овкусете със зехтин и малко ябълков или балсамов оцет.

Салата с грейпфрут

Ако искате да стопите излишните килограми, добавете към вашата диета грейпфрут. Той е богат на антиоксиданти, витамини и минерали и е с ниско съдържание на калории. Освен това е чудесен детоксикатор, намалява възпаленията в тялото, подобрява състоянието на косата, кожата, осигурява енергия.

Почистете няколко листа червена маруля и ги накъсайте. Прибавете към тях обеления от ципите грейпфрут, 100 г извара и няколко стръка пресен лук. Пригответе дресинг за салатата от сока на ½ лимон, 1 ч. л. риган, зехтин и щипка сол.

 

Коментирай
Свободно време