Здраве и красота

9 ползи от пресния портокалов сок

Важни причини да пиете вълшебната напитка всяка сутрин

28.03.2019г. / 06 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прясно изцеденият портокалов сок е превъзходна напитка, с която е добре да започвате деня си. Той съдържа огромни количества витамин С, антиоксиданти, противодействащи на свободните радикали. Той доставя на организма още завидни количества калий, фолати, витамин А, витамин В6, магнезий, калций. Портокалите са богати и на фибри, които допълват полезното действие на този сок.

Защо е полезно да пиете прясно изцеден портокалов сок всеки ден?

Стимулира имунитета

Една чаша сок от портокал, изстискан на момента, съдържа завидно количество витамин С. Той подобрява работата на имунната система и помага на тялото да се бори с инфекции и възпаления. Витамин С допринася и за здрави кости, сухожилия, хрущяли и зъби.

Пресен сок от червено зеле – защо е толкова полезен?

Потиска възпалението

Антиоксидантите в портокаловия сок имат мощни противовъзпалителни свойства, които помагат за потискането на локални възпаления в тялото. Те предотвратяват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Този процес помага за по-бързото възстановяване и оздравяване. Антиоксидантите помагат и в превенцията на инфаркти и инсулти.

Контролира кръвното налягане

Един от флавоноидите в портокаловия сок – хесперидин, помага за понижаване на кръвното налягане и овладяване на хипертонични кризи. В дългосрочен план консумацията на пресен портокалов сок всеки ден допринася за контрола на кръвното налягане и недопускането на резки повишавания в стойностите му.

Понижава холестерола

Лошият холестерол е опасен за кръвоносната система и сърцето, когато е в прекалено високи граници. Портокаловият сок помага за неговото понижаване до допустими стойности, безопасни за функциите на сърдечносъдовата система.

Подобрява здравето на сърцето

Портокаловият сок има директни ползи и за сърцето. Хесперидинът намалява не само кръвното налягане и холестерола. В комбинация с калия в сока от портокали той насърчава функциите на сърдечния мускул.

В портокаловия сок се съдържат каротиноиди в завидни количества. Те подобряват здравето на очите и предпазват от развитие на дегенеративни заболявания.

Помага срещу анемия

Ако по някаква причина тялото ви губи желязо, може да страдате от някаква форма на анемия. Желязото е необходимо, за да може кръвта да пренася протеина хемоглобин, доставящ кислород и хранителни вещества до всяка клетка. Портокаловият сок е доста богат на желязо.

Свързани статии

Потиска образуването и растежа на ракови клетки

Ако пиете портокалов сок всеки ден имате по-добри шансове тялото ви да се справи с потенциална туморна заплаха. Голямото количество антиоксиданти ще се погрижи организмът да се пребори със злокачествените изменения в клетките.

Сокове, които помагат при болки в гърлото

Предпазва от камъни в бъбреците

В портокаловия сок се съдържа лимонена киселина. Тя предпазва от образуване на минерални формации в бъбреците, които предизвикват болки и запушване на естествения дренаж на бъбрека.

Подобрява състоянието на кожата

Витамин С стимулира синтеза на колаген, който е в основата на здравата и млада кожа. Той има и свойството да предпазва кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Коментирай