Здраве и красота

10 причини да ядете повече протеини

Полезни за здравето

17.04.2019г. / 16 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Намаляват кръвното налягане.

Високото кръвно налягане е причина за инфаркти, инсулти и хронични бъбречни заболявания. Наблягането на приема на полезни протеини помага за контрола на кръвното налягане и понижаване на стойностите му. Освен това протеините помагат в подобряването и на липидния профил, както и за намаляване на холестерола – основни причини за влошаване на сърдечносъдовото здраве.

Откъде да си набавите протеини, ако сте веган?

7. Помагат в отслабването.

С увеличаване на протеините в порциите си намалявате усещането за глад. Това от своя страна помага в контрола на приетите калории. Като естествен резултат от този механизъм се наблюдава редукция на излишната мастна тъкан.

8. За здрави бъбреци.

Прекаляването с приема на протеини може да навреди на бъбреците. Затова е важно протеините да са предимно от растителен произход, а животинските да са в разумни граници. Така се намалява киселинността в тялото, която е основна причина за поява на минерални формации в бъбреците.

9. Ускоряват регенерирането на тъканите.

Протеините като основен градивен елемент на клетките са важни за правилното регенериране на клетките, тъканите и органите.

Могат ли протеините да навредят на здравето?

10. Помагат да сте във форма въпреки стареенето.

С всяка изминала година организмът ни остарява. Това е неизбежно. Но можем да му помогнем да изглежда с няколко години по-млад, ако наблягаме на полезните протеини. Те предотвратяват мускулната загуба, дегенерацията на тъканите и поддържат кожата в жизнена форма. Цялата тази съвкупност от ползи ни кара да изглеждаме много по-добре.

Коментирай