Хикама е кореноплоден зеленчук, който има златисто-кафяв цвят, а отвътре е бял, благодарение на изобилието от нишесте в състава му. Родината на хикама е Мексико. Среща се и във Филипините и Южна Азия. Процесът на израстване и зреене на този плод е дълъг. Това изисква достатъчно дълги периоди на обилно слънцегреене и отсъствие на застудяване. Най-добре вирее на места, на които през цялата година е топло.

Вътрешността на хикама е хрупкава, с леко сладък вкус, наподобяващ нещо средно между ябълка и орех. Някои го оприличават на хибрид между картоф и круша, също и воден кестен.

Ползи от червеното цвекло по време на бременност

Този екзотичен плод съдържа изключително полезни хранителни вещества, които подобряват здравето. Ето как.

Хикама е препълнена с нутриенти

По-голямата част от състава на хикама е заета от въглехидрати. Останалите хранителни вещества в нея са протеини, малко мазнини и огромно съдържание на витамини и минерали, както и много фибри. Плодът е добър източник на витамин Е, витамини от група В, пантотенова киселина, калций, фосфор, цинк, магнезий и мед. Отличен доставчик е и на витамин С, който е важен антиоксидант.

Съдържанието на калории в хикама е много малко.

Има високо съдържание на антиоксиданти

Хикама има изключително високо съдържание на антиоксиданти. Това я прави плод, борещ се със стареенето в клетките и потенциалните злокачествени изменения в тях, които биха могли да предизвикат свободните радикали. Витамин Е и бета-каротинът в състава ѝ допринасят за подсилване на този полезен ефект в борбата с оксидативния стрес.

Консумацията на хикама намалява риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване и болестта на Алцхаймер, благодарение на антиоксидантите в състава ѝ.

Подкрепя сърдечносъдовото здраве

Богатият коктейл от полезни хранителни вещества прави хикама добър приятел на сърцето и кръвоносната система. Разтворимите диетични фибри намаляват холестерола, което облекчава работата на сърдечносъдовата система, жлъчката и черния дроб.

Съдържанието на калий пък помага в контрола на кръвното налягане и предотвратява инфаркти и инсулти.

В хикама има естествени нитрати, които имат положителен ефект върху кръвообращението. Те предпазват от образуване на тромби, запушващи централни съдове.

Вълшебна смес с хрян топи мазнините на корема

Още по темата

Подобрява храносмилането

Тъй като е много богата на фибри, хикама помага в регулирането на чревната функция и подобряване състоянието на бактериите в червата.

Хикама също е с високо съдържание на вода, което облекчава запека.

Намалява риска от рак

Благодарение на високото съдържание на витамин Е и С и бета-каротина в състава си, хикама има полезни свойства и по отношение на превенцията на рака. Тези вещества атакуват свободните радикали и предпазват от опасно разрастване на злокачествени клетки.

Диетичните фибри допринасят в превенцията на рака на дебелото черво.

Помага в отслабването

Хикама е много бедна на калории. Фибрите в нея помагат за поддържане на стабилни нива на кръвна захар. Те забавят храносмилането и поддържат бавно и поетапно освобождаване на хранителните вещества.