Здраве и красота

5 вида характерни за овулацията болки

Как да ги разпознаем, за да не се плашим от тях

30.04.2019г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка пета жена изпитва различни болки или неразположения по време на овулацията или приблизително по средата между две менструации. Дори да сте запознати с тях, пак можете да се притесните, че нещо не е наред. Ако сте по средата на месечния си цикъл и овулирате, напълно възможно е да почувствате някоя от следните видове болки и неразположения.

Какво се случва в тялото, когато сме в овулация?

Болка ниско долу в основата на гърба

Този вид болка варира при различните жени. Има вероятност също да не се прояви при всеки цикъл, а от време на време. Много жени изобщо не изпитват болки в кръста или малкия таз по време на овулация. Тъй като яйчниците се намират в малкия таз, болката може да се усети като локализирана в кръста или долната част на гърба. Не е остра, а по-скоро тъпа и леко пареща.

Спазми

Крампите в коремната област също са често срещани не само по време на ПМС и менструация, но и при овулация. Възможно е да настъпят внезапно. Понякога интензитетът им е по-силен. Някои жени изпитват спазми, придружени с парене, подобни на тези при апендицит. Това може да предизвика известни притеснения. Ако крампите не спрат продължително време, консултирайте се с лекар.

Леко и светло зацапване

Зацапването е възможно да се появи както при овулация, така и по време на пубертета, менопаузата, при хормонални смущения или по време на бременност. Ако сте в средата на цикъла си, това е сигнал за протичаща овулация.

Свързани статии

Грижа за здравето по време на овулация

Подуване и газове

Злоупотребата с фибри и сол може да е в основата на подуването и газовете, които сте получили. Но от друга страна овулацията ви също може да го предизвика. Дължи се на промяната в хормоните в този период от цикъла, заради което околните тъкани изпитват известен дискомфорт.

Болка и напрежение в гърдите

Отново хормоните са в основата на тези симптоми, според специалисти от института „Джонс Хопкинс", цитирани от womansday.com. Много жени се притесняват от болката в гърдите по обясними причини. Но тя се свързва не само с предменструалния синдром и менструацията, а и с овулацията и не е задължително да е сигнал за опасна нередност в млечната жлеза.

Коментирай