Здраве и красота

Скрити коварни симптоми на мононуклеоза

Наричат я „болестта на целувката“

03.05.2019г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Инфекциозната мононуклеоза засяга почти 90% от населението на земята. Тя се причинява от вируса на Епщайн-Бар – херпесен вирус тип IV. Не всички, които са се срещали с вируса, се разболяват от него. Имунната система при някои хора успява да се справи с инфекцията, като те не проявяват никакви или слаби симптоми. При други обаче болестта протича тежко. За съжаление, симптомите на мононуклеозата са сходни с тези при обикновена вирусна инфекция, което я прави трудно разпознаваема.

Усложненията също демонстрират сходство с настинката, бактериалните инфекции и тежко протичащите остри респираторни заболявания. Именно заради това е лесно човек да се заблуди за истинското си страдание. То обаче се потвърждава от диференциална кръвна картина, както и серологично изследване, доказващо наличието на вируса на Епщайн-Бар.

Тревожни симптоми на чернодробни заболявания

Най-често сред заболелите от вирусна мононуклеоза са деца, тийнейджъри и възрастни между 14 и 30 години.

Кои са симптомите, които могат да подсказват, че страдате от инфекциозна мононуклеоза?

Зачервено, раздразнено и болезнено гърло

Мононуклеозата засяга лимфните органи, сред които са и сливиците. Ето защо може да възникне подуване и възпаление в тях, което да протече доста тежко.

Обрив

Един от първите признаци на мононуклеоза, който много хора неглижират, е появата на обрив по кожата.

Обща силна умора

Умората и отпадналостта са характерни за всяка вирусна инфекция. Ето защо е трудно да се определи от самото ѝ възникване нейната първопричина.

Висока температура

Инфекциозната мононуклеоза може да протече с доста усложнения, едно от които е високата температура. Тя възниква, защото при това заболяване имунната система не може да изпълнява функциите си нормално. Вследствие лимфните органи (далак, черен дроб, сливици, лимфни възли) започват да се възпаляват и да увеличават размерите си.

Затруднено дишане

Едно от най-честите усложнения от мононуклеозата е ангината. Възможно е тя да прерасне в гнойна бактериална инфекция.

Болка в корема

При мононуклеоза е възможно да се появи и болка в горната част на корема заради уголемяването на далака вследствие на вируса на Епщайн-Бар.

Болки в ставите

Вирусната инфекция причинява силни болки във всички стави, предимно в коленете, които наподобяват тези при ревматизъм. Движението е силно ограничено, особено при изкачване на стълби заради силната болка.

10 навика, с които съсипваме бъбреците си

Свързани статии

Главоболие

Рядко, но все пак е възможно да се появи и главоболие.

Развитие на друго заболяване

Ако инфекцията се усложни твърде много е възможно да се отключи друго заболяване в зависимост от това кой орган е най-силно засегнат – чернодробни заболявания, лимфни заболявания, енцефалит, менингит.

Какво е лечението?

За съжаление, не съществува лечение за вируса на Епщайн-Бар. Лечението е симптоматично, тоест третират се усложненията в зависимост от характера им. За черния дроб се предписват предпазващи функциите и клетките му медикаменти. Ако се появи бактериална инфекция се предписват и антибиотици. В някои случаи е възможно да се наложи и включването на кортикостероиди, ако лекуващият лекар прецени.

Вирусната мононуклеоза отшумява в рамките на няколко дни или 2 до 3 седмици в зависимост от усложненията. В някои случаи се налага и хоспитализация.

* Статията има информативен характер. При съмнения винаги се консултирайте с лекар. 

Коментирай