Здраве и красота

5 признака, че остарявате по-бързо

По какво да познаете

01.06.2019г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стареенето е неизбежно. С годините тялото остарява, а това е не само видимо отвън, но се усеща и от гледна точка на здравето. За да живеем по-лесно с тази мисъл, трябва просто да я приемем. Нормално е организмът ни да изпитва известни промени с годините. Но при някои хора стареенето настъпва по-рано. Ето и признаците за това.

Лесно губите баланс

Равновесието на възрастните хора е по-лошо от това на децата и юношите. С прогресиране на възрастта при някои хора балансът се нарушава. Ето защо възрастните хора се спъват, падат и се нараняват повече от младите. Това се наблюдава най-вече при хора на възраст над 65 години. Ако нарушенията в баланса и контрола на тялото в изправено положение започнат да се появяват по-рано, вероятно това е признак на преждевременно стареене.

4 типа стареене на кожата

Ритъмът ви на ходене се е забавил

Въпреки че ходенето на пръв поглед изглежда като най-естественото движение за всяко същество, то изисква съвместна работа на много органи и системи в тялото, за да могат мускулите да преместят тялото в пространството. Сърцето, нервната система, белите дробове, кръвообращението и състоянието на скелетно-мускулния апарат са от огромно значение за бързината на вървежа. Ако в някои от органите и системите ви е настъпил проблем или е налице преждевременно остаряване, това може да рефлектира върху бързината на ходенето и скоростта на настъпването на умора.

Отварянето на буркани става все по-трудно

Битката за отварянето на буркани, бутилки и шишета става все по-трудна с годините. Това се дължи на отслабването на мускулите, което е част от естествения ход на стареенето на организма.

Кожата ви е постоянно суха

Някои хора по природа имат суха кожа. При стареене на кожата и организма цялостно обаче се наблюдава едно постоянно лющене и сухота, които не се влияят от атмосферните условия и рутината за поддържане на добър вид на кожата. Това се случва заради нарушенията в баланса на pH на тялото, предизвикващ лющене и зачервяване. Освен това с напредване на стареенето на кожата колагенът и хиалуроновата киселина се синтезират все по-трудно в организма, което рефлектира върху състоянието на кожата.

Топ храните срещу бръчки и стареене

Будите се рано

Един от най-характерните признаци на остаряването е ранното ставане. Ако допреди няколко години ви е била необходима аларма, за да станете от леглото, сега когато вече сте възрастен човек, който остарява прогресивно, започвате да се будите в ранни зори без никакъв будилник.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )