Здраве и красота

Колко често да мием бутилката за вода за многократна употреба?

Важно е да знаем, за да запазим здравето си

07.05.2019г. / 06 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В стремежа си да ограничим употребата на пластмаса в бита и ежедневието си, много от нас избираме да използваме съдове за хранене и пиене, които да могат да се използват многократно. Спортните бутилки и термосите за многократна употреба са удобни за използване в работата, в колата, при каране на колело или разходка. Те обаче изискват редовно и доста по-често измиване, отколкото си мислите.

Защо не трябва да си правите вагинални промивки?

Много хора правят грешка, като смятат, че няма нужда да измиват бутилката след всяка употреба, след като в нея е имало само вода. Водата е среда за размножаване на огромен брой бактерии, коли форми и гъбични микроорганизми, които могат да засегнат здравето по много начини.

Според микробиолога Мирям З. Уорман, професор по биология в Университета „Уилям Патерсън“, автор на книгата „Да оцелееш в свят, изпълнен с микроби“, тези микроорганизми могат да замърсят сериозно бутилките за многократна употреба, дори само ако просто оставим за момент капачката на масата, пише rd.com. По устните ни също се намират всякакви нечистотии, които моментално попадат във водата още след първата глътка.

Така микробите се размножават и разпространяват изключително лесно.

Според професора, хранителните частици, които попадат от устата в бутилката ни, също са среда за развитие на бактерии, тъй като някои вещества в тях ги подхранват, а водата дава основа за това.

Оставянето на бутилката на слънчева светлина е допълнителна предпоставка за развитие и размножаване на бактерии, тъй като подгряването на водата създава благоприятни условия за това.

Какви са рисковете при нередовно миене на бутилката за многократна употреба?

Здравословните проблеми, които могат да възникнат при лоша хигиена и поддръжка на тези съдове варират от грип, настинка, гъбични инфекции до ротавируси, стомашно-чревни смущения и по-страшни инфекции и състояния, например инфекция с хеликобактер пилори, причиняваща язви, дуоденити, гастрити и езофагити.

Защо не трябва да се къпем всеки ден?

Колко често трябва да миете бутилката за многократна употреба?

Това важи както за бутилката, така и за чашата и чинията, които използвате извън дома си, най-често в офиса. Тези съдове трябва да се измиват добре след всяка употреба, колкото и да ви се струва, че няма нужда от това. Винаги оставяйте бутилката да изсъхне добре с отворена капачка. Наблягайте и на гуменото уплътнение на капачката, в което се задържат микроорганизми.

Коментирай