Здраве и красота

Страховити симптоми, които всъщност са безобидни

Прочетете преди да се плашите

13.05.2019г. / 12 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преди да попитате доктор Гугъл дали бенката на челото ви е рак или дали главоболието ви подсказва за тумор в мозъка, прочетете и нещо успокоително. Запомнете – не всеки ужасяващ на пръв поглед симптом е сигурен знак за животозастрашаващо състояние. Ако имате каквито и да било съмнения относно здравето си, винаги първо се консултирайте с лекар специалист. А дотогава запомнете, че някои плашещи симптоми могат и да са напълно безобидни усещания, които няма да ви убият ни най-малко. Кои са те?

Симптоми на нервен срив

Болка в гръдната област

Когато се спомене болка в гръдния кош първото, което си мислите, е инфаркт. Повечето пъти болката в гърдите е признак на високи нива на стрес и напрежение по нервните пътища, което се отразява на костите и тъканите в различни части на тялото. Най-вероятно не сте им обърнали внимание, докато не ви заболят гърдите.

Прескачане на сърцето

Ако някога сте имали усещането, че сърцето ви пърха в гърдите ви, значи знаете какво е усещането „да ти прескочи сърцето“. Това усещане може да се провокира от нервно напрежение, от хормонален дисбаланс, от дехидратация, а може да се случи и просто както си лежите. Обикновено няма повод за притеснение. Случва се и по време на или след тренировка при натоварване на сърдечния мускул при кардиотренировка.

Пищене в ушите

В много от случаите пищенето в ушите от време на време се дължи на напредването на годините. Естествените процеси на стареене често предизвикват този дразнещ симптом.

Треперене на ръцете

Ако първото, което ви минава през ума е болестта на Паркинсон, не бързайте с диагнозите. Треморът при това заболяване е различен и придружен с други характерни изменения в нервната система. Треперенето на ръцете обикновено е чисто и просто падане на кръвната захар за момент или най-много проблем с щитовидната жлеза. И в двата случая не е нещо страшно. Освен това треперене може да се появи и без конкретна медицинска причина, а заради най-обикновено напрежение на нервната система, на което сме подложени всеки ден.

Свързани статии

Забравяне, проблеми с паметта

Не е задължително това да са наченки на деменция или болестта на Алцхаймер. Нормално е да губим остротата на паметта си с годините без това да означава, че сме напът да си изгубим ума. Освен това огромен фактор е информацията, с която заливаме мозъка си всеки ден. Естествен механизъм за запазване на функциите му е забравянето на ненужната информация. Така мозъкът успява да се съхрани от прегряване.

Необичайни симптоми на стомашен рефлукс

Кожни папиломи и фиброми

Не всички кожни образувания са рак. Запомнете това преди да се изплашите. С остаряването кожата също старее. Огледайте се наоколо. Ще забележите колко много хора на средна и дори по-малка от средната възраст имат кожни папиломи около врата.

„Мушици“ в погледа

Това също е признак на нормално стареене и не е задължително зрението ви да се е влошило или да имате някакво страдание. Обикновено е моментно състояние, което отшумява след няколко минути.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
.... ( преди 4 години )