Здраве и красота

Д-р Мариела Хитова: Хидратацията на кожата няма сезонност

Водещ специалист в областта на дерматологията със съвети за здрава и красива кожа

27.05.2019г. / 12 06ч.
Михаела Лазарова
Д-р Мариела Хитова. Снимка: личен архив

Д-р Мариела Хитова. Снимка: личен архив

Всяка жена иска да има здрава и красива кожа. Едни от най-верните съюзници на нашата красота са дерматолозите. Днес в рубриката ни „Тя, звездата“ отново ще ви срещнем с д-р Мариела Хитова, която е водещ специалист в областта на дерматологията, венерологията, диагностиката и лечението на кожни заболявания, както и в областта на естетичната дерматология.

Д-р Хитова членува в редица дерматологични и медицински дружества и асоциации, активен участник и инициатор е на социално значими мероприятия и активности, носител е на престижни медицински награди.

От 2013 година в съдружие ръководи и частна дерматологична клиника, която развива с любов и упоритост.

Ето какво има да ви разкаже за грижата за кожата през лятото, естетичните процедури и превенцията.

Д-р Хитова, как да подготвим кожата си за предстоящото лято?

Кожата е най-големият орган в нашето тяло и трябва да се отнасяме към нея с подходящо уважение и респект. Тя е огледало както на външните, така и на вътрешните промени у нас. Особена подготовка, за който и да е сезон, тя не изисква – достатъчно е адаптивна еволюционно. Напротив – по-скоро не иска излишно претоварване с безразборни процедури.

За различните типове кожа, еднаква ли е формулата за защита от вредните слънчеви лъчи?

Фирмите за медицинска козметика вече разработиха фотозащита, адаптирана към различните типове кожа и към различни заболявания. Така че изборът е доста голям както като консистенция – крем, флуид, олио, спрей, пудра, така и за акнеична кожа, розацейна, склонна към пигментации, старееща, чувствителна и ред още.

Кои са най-честите кожни проблеми от продължителното излагане на слънце? А какви са ползите?

Изгарянията и алергиите зачестяват всяка година все повече. Затова препоръчвам подготовка за сезона при хората, които си знаят, че страдат от слънчева алергия. За тях има и определен режим на плажа, както и дрехи. Иначе препоръчвам за всички категорично излагане десетина минути на слънце без фотопротектор (извън тези 10 минути да се нанася фотопротектор на 4 часа задължително) в нерисковите часове – подпомага имунната защита, превантира мозъчната кора, подобрява синтеза на витамин D и инициира ред метаболитни вериги, а за дамите е e изключително полезно за хормоналния баланс.

Кои кожни проблеми могат да се влошат през пролетно-летните месеци и как да намалим риска?

Някои заболявания като розацея или напукани капиляри могат да се влошат, затова слагайте широкопола шапка, използвайте термална вода и стойте под чадър!

Пигментните петна са друг недостатък, с който се сдобиваме през по-топлите месеци. Как да предпазим кожата си и кои видове кожи са по-склонни към тяхното образуване?

Фотозащитата е на първо място през всеки сезон и на всяко място, както и избелващите серуми вечер. Иначе всяка кожа може да пигментира, макар че някои генетично са предразположени към този риск повече.

Как да изберем точния слънцезащитен продукт за нашата кожа, ако сме бременни, както и грижа за децата?

Най-подходящи са продуктите с минерални екрани.

Кои са опасните бенки по кожата?

Има скала за оценка АBCD, която се практикува от дерматолозите заедно с дерматоскопско изследване. Освен това непрекъснато вървят кампании за безплатен скрининг на бенките. Затова препоръчвам поне веднъж годишно преглед на тези образувания, особено ако някое нараства, променя цвета си, формата или кърви.

Солариум или слънцеизлагане? Кое нанася повече вреди на младостта на кожата?

Безспорно солариумът. Крайно време е и у нас да бъде забранен за младежите до 18 години. Доказано е, че заболеваемостта от рак на кожата сред тяхната група се увеличава 6 пъти като възрастни.

Лятото разкриваме по-голяма част от кожата си, а вече появилите се стрии ни карат да изпитваме неудобство. Как бихме могли да намалим тяхната видимост?

При лечението на стрии напредъкът е значителен, но изисква постоянство и упоритост. Продължава дълго и колкото по-рано започне, толкова по-добър е резултатът. Тук се съчетават и редуват няколко техники и именно в това е изкуството на дерматолога с познания да ги комбинира по най-подходящия за пациента начин – фракселен CO2 лазер, фракционирана радиочестота, колагенова мезотерапия.

Дамите, обичаме да си правим целогодишни бюти процедури. Кои не се препоръчват през пролетно-летния период и с какви бихме могли да ги заменим?

Общо взето инвазивните процедури (с убождания) не се препоръчват заради риска от пигментации и инфекции, както и лазерните, макар че напоследък технологиите доста се подобриха и вече има платформи, които нямат тези противопоказания. Същото касае и пилингите, но на пазара вече има специален летен пилинг и така не прекъсвам процедурите при необходимост. Колагеновата мезотерапия с гунафореза е приложима без противопоказания в този сезон и е любима на пациентките ми.

Напоследък много се говори за подмладяване с филъри. Има ли подходяща възраст, на която може да се започне с тази терапия? Как да сме сигурни, че продуктът, който се поставя не носи риск за здравето и ще постигне желаните резултати?

Възрастта е подходяща, когато бръчката се забелязва в спокойно състояние при отпочинало лице. Добрият дерматолог ще ви обясни какво да очаквате, ще ви подготви за евентуалните усложнения, ще ви даде да подпишете информирано съгласие за поставяне на продукта, ще ви залепи стикер в паспорта на процедурите и всеки следващ път тази процедура ще се повтаря отново.

Хидратацията на кожата има ли сезонност?

Хидратацията няма сезонност. Дори е по-важна през зимата, защото тогава се включва и вятърът във факторите, увреждащи кожната повърхност, освен слънцето и температурните девиации.

Как освен с прием на повече вода да я поддържаме в добри нива?

Мит е, че с консумирането на вода, кожата ни ще се хидратира повече. Смисъл има вкарването на молекули хиалурон отвън в горните слоеве на епидермиса, които имат свойството да привличат водните молекули.

Как да преминаваме красиво през всеки възрастов период (20, 30, 40, 50... години)?

Като се отнасяме умно към себе си. Не прекаляваме и се доверим на един дерматолог, а не се увличаме по промоционалните оферти, които ни заливат от всеки сайт. Нашата кожа (особено лицето) не е обект на експеримент, а на любов.

Кои са най-добрите антиоксиданти за кожата?

Където и да кликнеш, всеки дава съвети, но без витамин С не може, категорично! Дини, пъпеши, чушки, моркови, целина, боровинки. Всичко това е пред нас и няма нужда да търсим по аптеките хранителни добавки с екзотични имена.

Как консумацията на захар вреди на красотата?

Високият гликемичен индекс води до увреждане на влакната на колагена и еластина и оттам до отпускане на кожата и намаляване на нейната плътност, до появата на бръчки.

Кои са вредните съставки в масовата козметика?

Петроли, аромати, сулфати, парабени, формалдехиди.

А кои са съставките приятели на младата кожа?

Колаген, серамид, коензим Q10, хиалуронова киселина, витамин C.

Кои са вашите любими грижи за лице?

Мезотерапия с GUNA колаген, CLEAR LIFT на ALMA laser system като неоперативен фейслифт, Teosyal Redensity 1 за хиалуронова мезотерапия.

Вашето послание към читателите на Az-jenata.bg

Бъдете себе си! Вършете всичко с любов по вашия начин и тогава ще бъдете красиви в своята уникалност.

Снимка: Личен архив

Коментирай