Здраве и красота

10 ползи от билката антиоксидант терминалия арджуна

За какво помага това растение

12.06.2019г. / 06 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Терминалия арджуна е билка, използвана от векове в аюрведа. Индийците са добре запознати с полезните свойства на това дърво и се възползват от тях в традиционната си медицина. Днес арджуна е основна активна съставка в много билкови хранителни добавки заради биологично активните си вещества, които имат редица ползи за здравето.

Основно билката антиоксидант се прилага като терапия за подобряване на сърдечносъдови и чернодробни проблеми. Но тя далеч надхвърля тези две свойства, тъй като помага в още много здравословни направления.

Бори се с уврежданията, причинени от свободни радикали

Биоактивните компоненти на арджуната, като флавоноидите и антиоксидантите, се борят с възпалителните процеси на клетъчно и тъканно ниво, като ги неутрализират. Помагат за извеждането на токсините, блокиране образуването на злокачествени изменения в клетките и забавят стареенето.

Предпазва сърдечносъдовата система

Арджуна помага за контрола на кръвното налягане, холестерола и ускорява процесите на заздравяване на тъканите на сърдечносъдовата система след инциденти или травми.

6 билки при стомашни неразположения

Контролира липидната обмяна

Високият холестерол, както и повишените нива на триглицериди в кръвта причиняват сериозни щети на сърдечносъдовата система и повишават риска от инциденти. Билката има свойството да контролира тези нива, като благоприятства функциите на сърцето и съдовете. Полезна е в превенцията на коронарна болест на сърцето и хипертония.

Контролира кръвното налягане

Високото кръвно налягане е друг рисков фактор за поява на сериозни животозастрашаващи проблеми със сърцето. Контролът му е от съществено значение за здравето на сърдечносъдовата система. Арджуна помага за понижаването на стойностите му.

Стимулира енергийните нива

Употребата на арджуна подобрява издръжливостта и енергията в тялото. Това е особено полезно за хора, които спортуват редовно и се нуждаят от повече енергия.

Помага в контрола на диабета

Ако се борите с контрола на кръвната захар и инсулина, арджуна е подходяща за вас. Тази билка подпомага разпада и правилното усвояване на въглехидратите, като спомага за подобряване на инсулиновата резистентност. Това е особено полезно както при диабет тип I, така и при диабет тип II.

Предпазва черния дроб и бъбреците

Ежедневното излагане на различни токсини в модерното ни ежедневие води до увреждане и дисфункция на черния дроб и бъбреците. Арджуна помага за ускоряване на процеса на извеждане на токсините от тези органи и от тялото.

Свързани статии

Неутрализира гъбичните инфекции

Арджуна се използва в аюрведа като противогъбично средство при кожни инфекции. Билката дължи тези си свойства на алкалоидите в нея, като танини и сапонини.

Билката, която си струва да имате в градината

Ускорява процесите на заздравяване на рани

Отново танините и сапонините са тези, които подпомагат бързото оздравяване на наранените тъкани, както на повърхността на кожата, така и в организма.

Повлиява добре стомашни проблеми, диария, язви

Билката има антимикробни и противовъзпалителни свойства, които блокират действието на бактерии като ешерихия коли и хеликобактер пилори, които създават сериозни проблеми в храносмилателния тракт.

Коментирай