Здраве и красота

5 летни грешки в грижата за кожата

Допускането им застрашава здравето

31.05.2019г. / 13 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

От голямо значение е грижата за кожата да бъде съобразена със сезона, защото всяко време от годината има своята специфика. През лятото греенето на слънцето е по-силно, съответно по-агресивно е и влиянието на ултравиолетовите лъчи, които увреждат кожата и повишават риска от рак.

Често правим несъзнателни грешки в ежедневната грижа за кожата, особено през лятото, когато трябва да сме много внимателни.

Специални грижи за кожата за 30-годишни

Къде грешите и застрашавате здравето на кожата?

Не носите слънцезащитен крем или го носите неправилно

Една от най-често допусканите грешки е неприлагането на продукти със защитен фактор през лятото, както и през зимата. Протекцията от UV-лъчите е много важна. Затова тя трябва да е съобразена с продължителността на излагане на тяхното влияние. Периодично прилагайте допълнително количество защитен продукт, въпреки че сте го направили преди да се появите на слънце.

Мислите, че гримът ви действа като защитен фактор

Дори на фон дьо тена ви да пише, че съдържа слънцезащитен фактор, това не означава, че защитава кожата ви по същия начин като специализиран продукт. Още по-слаба е защитата ви, ако не повтаряте нанасянето на продукт със защита от UV-лъчи. Не забравяйте, че действието им е временно.

Ексфолирате сутрин

Ексфолирането прави кожата гладка, мека и лъскава. Но за да се постигне този ефект, тя е преминала през уязвим етап, в който е многократно по-податлива на агресивните условия през лятото. Това се дължи на изтъняващите кожата съставки в ексфолиращите продукти, като ретинол и ретиноиди. Те премахват горния слой мъртви клетки по кожата, които действат като естествена защита от слънчевите лъчи.

Свързани статии

Бръснете, правите коламаска или лазерна епилация точно преди плаж

Най-голямата грешка, която можете да направите с кожата си през лятото, е някоя от изброените или подобна на нея. Нормално е да искаме цялото ни тяло да е идеално гладко по време на ваканцията ни и затова да се обезкосмим непосредствено преди обличането на банския. Това обаче предизвиква сериозни кожни раздразнения, обриви и зачервявания заради контакта със слънцето, солената вода, потта.

Домашна грижа за премахване на косъмчетата по лицето

За да не е раздразнена кожата след обезкосмяване е важно да са минали между 24 и 48 часа преди появата на плажа.

Не използвате хидратант

Само защото е топло и влажно не означава, че употребата на хидратиращи продукти е излишна през лятото. Те съвсем не са предназначени само за зимата. Използвайте по-леки формули през лятото, за да не запушвате порите.

Коментирай