Здраве и красота

Как тялото ни подсказва, че не сме щастливи

7 признака, че нещо не е наред

06.06.2019г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чувствате ли се щастливи? Щастието не е просто състояние на ума и позитивно отношение към живота. Това е свързано и с определени химически процеси в организма и с някои хормони, разбира се, които ни помагат да се чувстваме щастливи. Техният дефицит може да доведе до колебания в настроението и дори до депресия.

Или казано накратко – тялото може да ни подскаже, когато не сме щастливи. Вижте кои са симптомите.

Ядете вредни храни като чипсове, сладкиши, снаксове и т. н.

Ако тялото ви има нужда от захар и нишесте, то това може да се дължи на ниски нива на серотонин, тъй като когато хапваме нещо „забранено“, тялото ни синтезира хормона на щастието. Настроението ни се подобрява и се чувстваме по-добре. Но за съжаление техният положителен ефект е краткотраен. Не само се покачват нивата на кръвната захар и инсулина, но нивата на серотонин допълнително спадат. Ето защо имаме нужда отново и отново да ядем от тези вредни храни, за да се почувстваме „добре“.

Повишаване на теглото

Дефицитът на невротрансмитера допамин, който се синтезира от няколко области на мозъка, едната от които е хипоталамусът – контролираща чувствата за глад, жажда, умора и други, може да е една от причините за наддаване на тегло. Причината за това е, че ние се опитваме да ги компенсираме чрез храната и следователно можем да развием пристрастяване към нея.

9 начина да увеличите хормоните на щастието

Болка в гърдите

Около месечния цикъл, жените усещат напрежение и болка в гърдите. Това често се дължи на ниски нива на естроген, който оказва влияние и върху нашето настроение. Но ниските му нива могат да се случат и независимо от менструацията.

Намалена емпатия

Според специалисти, има връзка между това да сме емпатични и нивата на окситоцин, известен още като хормон на любовта и щастието. Ако напоследък ви е трудно да съчувствате на другите, нямате желание да помогнете, може би нивата ви на окситоцин са намалели.

Свързани статии

Главоболие

Главоболието е едно от най-често срещаните неразположения, което може също да се дължи на дефицит на друг важен хормон за доброто ни настроение и това е прогестеронът. Болката може да се прояви под формата на мигрена.

Безсъние

Често ли страдате от безсъние? Това е още един начин, по който тялото показва, че не сме щастливи. Безсънието е един от признаците на ниски нива на серотонин. Обикновено хората, които са подложени на ежедневен стрес и водят заседнал начин на живот, страдат от този проблем.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Душка ( преди 4 години )
2 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 4 години )
poniakoga podobni priznaci polu4avam kato signali i ot preumora .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар