Здраве и красота

6 неща, които да правите при високо кръвно и разширени вени

Хапвайте люти чушки

19.06.2019г. / 11 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако страдате от разширени вени, вероятно знаете, че не бива да носите за дълги часове стегнати панталони, дънки, тъй като се нарушава кръвообращението. Нарушеното кръвообращение повишава риска от бъбречни проблеми и не само, които могат да са причина за появата на хипертония.

Какво е добре да правите при високо кръвно и разширени вени?

Вземете си домашен любимец

Хората, които отглеждат домашен любимец страдат по-рядко от сърдечни заболявания. Когато имаме четирикрак приятел у дома, ние създаваме специална връзка, която спомага за намаляване честотата на пулса и контролиране на стреса. А ако решите да отглеждате куче, разходките с него ще подобрят функцията на сърцето и кръвоносните съдове.

5 кардио тренировки, изгарящи повече калории от тичането

Изберете вино пред бирата

Според изследване от 2015 година, умерената консумация на вино може да подобри здравето на сърцето. В сравнение с други алкохоли, виното има повече ползи, защото съдържа антиоксиданти и други растителни съединения. Под умерена консумация специалистите имат предвид по 1 чаша за дамите и най-много 2 за господата на ден.

Хапвайте люти чушки

Лютите чушки и лютият пипер спомагат за разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението. Консумацията им помага на сърдечносъдовата система да функционира по-добре и поддържа нормално кръвното налягане. Пикантните подправки се препоръчват за хората със студени крайници, тъй като това подсказва за нарушено кръвообращение. Освен люти чушки, не забравяйте да включите в менюто си чесън, лук, които са богати на антиоксиданти и намаляват образуването на кръвни съсиреци.

30 странични ефекта от стреса

Добавете към менюто си храни, богати на фолиева киселина

Защо? Защото тези храни спомагат за регенерацията и клетъчния растеж. Фолиевата киселина е хранителен елемент, който насърчава синтеза на червени кръвни клетки и намалява риска от анемия. Дефицитът ѝ може да повлияе на съсирването на кръвта.

Едни от най-здравословните източници на фолиева киселина са:

  • Спанак, марули, ряпа
  • Броколи, авокадо
  • Цитрусови плодове, папая, банани, ягоди
  • Фасул, грах и леща
  • Семена и ядки
  • Карфиол, цвекло, царевица и моркови

Почивка за краката ви

Поставянето на краката над нивото на сърцето, подобрява кръвообращението веднага, тъй като отнема налягането от вените, помага да се отпуснем, да намалим стреса върху кръвоносните съдове.

Свързани статии

По време на работния ден или когато се приберете у дома, легнете удобно на дивана и поставете краката си на високо, за да отпочинат.

Поглезете се с масаж

Хубавият отпускащ масаж стимулира кръвния поток в меките тъкани. Според проучвания, масажите влияят положително на периферната съдова функция. Движенията трябва да бъдат насочени към сърцето, за да стимулират лимфния и венозния кръвен поток.

Коментирай