Здраве и красота

5 упражнения, които помагат при безсъние

Как да върнете здравия сън

18.06.2019г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Липсата на достатъчно сън през нощта може да наруши целия ритъм на живот на човек през деня. Липса на енергия, трудности в съсредоточаването, изтощение, проблеми с паметта и концентрацията по време на работа, глад са само част от симптомите, с които трябва да се борите, ако страдате от хронично недоспиване.

Вероятно вече сте опитали всички възможни медицински или алтернативни методи за справяне с безсънието, но безуспешно. Време е да разберете с кои упражнения и видове тренировки ще върнете нормалния си сън. Те стабилизират здравословните нужди от сън. Подходящи са за правене както сутрин, така и вечер около час-два преди лягане.

Хранителни комбинации срещу безсъние

Тичане

Когато тялото ви е под стрес и се чувствате непрекъснато затормозени и изтощени, най-доброто, което можете да направите, е да потичате малко. Тичането дистанцира ума от многобройните проблеми, отпуска тялото, намалява значително нивата на стрес в организма и го предразполага към по-плавно и лесно заспиване вечер в нормални часови граници.

Ходене

Отделяйте време за разходка минимум по 1 час след вечеря. Направете вечерята си възможно най-ранна. Това също оказва благоприятно влияние не само върху съня, но и върху метаболитните процеси и талията ви.

Йога

Някои класически видове йога, които не са толкова интензивни и натоварващи, а по-скоро отпускащи и релаксиращи, могат да помогнат в справянето с безсънието. Техниките на дишане по време на йога упражненията намаляват стреса и предразполагат към установяване на здравословна рутина в заспиването.

Свързани статии

Вдигане на тежести

Вдигането на тежести е изморителна силова тренировка, която има релаксиращ ефект. След упражненията мускулите отделят биохимически вещества, които имат свойството да успокояват нервната система и да спомагат за по-добър сън. Освен това вдигането на тежести или упражненията с гирички могат да подобрят цялостно енергийните нива.

3 пози за сън при безсъние

Градинарство

Градинарството не е точно вид упражнение или тренировка, но определено може да се причисли към полезните за съня занимания. При него все пак се изисква физическа активност, която изморява, съответно повишава нуждата от почивка. Ефектите, които градинарството има върху психиката и емоционалността, също са силно положителни и допринасящи в борбата с безсънието.

Коментирай