Здраве и красота

7 хранителни навика за повече здраве

Хранете се бавно и сдъвквайте храната добре

17.06.2019г. / 15 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Дъвчене на ментова дъвка, хранене в приятна обстановка с достатъчно светлина, стартиране на деня със закуска, са само част от хранителните навици, които могат да ни помогнат да се разделим с няколко излишни килограма, да бъдем по-здрави. Може би се питате как точно дъвката ще намали апетита ви. Ментата има способността да влияе върху вкусовите рецептори и да притъпява глада.

Ако сте любопитни какви други хранителни навици могат да направят ежедневието ви по-здравословно, следващите редове са за вас.

Хранете се бавно и сдъвквайте храната добре

Учени са установили, че хората, които се хранят бързо, пълнеят повече, за разлика от тези, които дъвчат внимателно и се наслаждават на порцията си. Това се дължи на факта, че когато се храним спокойно, дъвчейки всяка хапка много добре, ние можем да се заситим и с по-малко храна.

Пийте редовно вода

Добрата хидратация с вода е от съществено значение за здравето. Чаша вода преди хранене (30 минути преди това), може да помогне в процеса на отслабване, оставяйки усещането за пълнота. Така ще консумирате по-малко калории.

Нездравословни храни? Сервирайте ги в червени чинии

Защо? Въпреки че изглежда странно, експеримент е установил, че хората пият и ядат по-малко от червени чаши и чинии, в сравнение с тези, чиито напитки и храни са сервирани в сини. Вероятната причина за това може да бъде, че възприемаме червения цвят като фин сигнал за спиране.

Храните, които топят мазнини (галерия)

Избягвайте газирани, подсладени напитки

В тази група влизат соковете в кутия, безалкохолните, студените чайове. В тях има много добавена захар, която е един от най-големите фактори за редица здравословни проблеми като диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания. Заменете тези напитки със зелен чай, кафе или плодови и зеленчукови фрешове.

Изключете телевизора

Телевизор, компютър, мобилен телефон... Когато се храним трябва да се концентрираме само върху храната си. Според някои проучвания, хората, които се разсейват по време на хранене, консумират с до 10% повече калории. Освен това, мозъкът ви не е фокусиран толкова върху храненето, колкото към това, което гледате на монитора. Скоро след като сте се нахранили може да започнете да усещате глад.

Яжте по две яйца на ден

Според проучване публикувано в International Journal of Obesity, ако закуската ни е здравословна и включва и 2 яйца, тя може да ни помогне да отслабнем, в сравнение със закуската, която включва тестени закуски, зърнени храни от кутия. Яйцата са полезен източник на протеини, който ни осигурява енергия и ситост за по-дълъг период от време.

Свързани статии

Хранете се повече от 3 пъти на ден

Разделянето на храненията скъсява интервала между традиционния формат за хранене на закуска, обяд и вечеря. Доказано е, че колкото по-дълго чакате следващото хранене, толкова по-големи са шансовете ви да преядете. Според диетолога Ейми Джеймисън-Петоник, след около 3 часа без храна, кръвната захар започва да пада. И след 4 часа тялото ви вече е усвоило всичко, което сте консумирали по-рано. След като преминат 5 часа, след последното хранене, ние сме готови да хапнем каквото и да е, само за да се заредим с енергия.

Ето защо си осигурете 5-6 малки хранения за деня. Така няма да чувствате глад и липса на енергия, но и ще поддържате добър метаболизъм.

Коментирай