Здраве и красота

Масло от слънчогледово семе – за какво е полезно

Осигурете си важния витамин Е

20.06.2019г. / 14 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Чували ли сте за масло от семена на слънчоглед? Обикновено купуваме фъстъчено масло, сусамов, орехов, лешников тахан. Маслото от слънчогледови семки е продукт без съдържание на глутен. В зависимост от това колко качествен продукт закупите, той може да е направен от биосемки, да няма добавени сол, захар. Защо това масло заслужава вниманието ви, вижте в следващите редове.

Високо съдържание на протеини

Ако търсите леснопреносима, вкусна и полезна високопротеинова закуска, заложете на маслото от слънчогледови семки. То е чудесен заместител на фъстъченото масло. Ще ви осигури ситост, а консумирането на достатъчно протеинови храни е една добра грижа за вашите мускули. Освен това ще се чувствате по-енергични, ще подпомогнете метаболизма си и ще послужи като храна на вашите клетки, когато се опитвате да отслабнете.

Осигурете си важния витамин Е

Това е един от най-важните и полезни антиоксиданти за нашето тяло. Той помага за балансирането на холестерола, намалява увреждането на свободните радикали, намалява увреждането на клетките и забавя преждевременното стареене. Благодарение на витамин Е ние сме по-устойчиви на инфекции и болести, но и косата, кожата и ноктите ни са по-здрави и красиви.

Богато на магнезий

Един от най-важните минерали за нашето тяло е магнезият. Много хора, без да подозират страдат от дефицит на минерала. Магнезият е от жизненоважно значение за поддържане на енергийните ни нива, намалява риска от мускулни спазми, важен е за метаболизма, съня, нервната система и други. Хубаво е, че полезен продукт като маслото от слънчогледови семки, може да запълни част от нашите нужди от магнезий.

Съдържа здравословни мазнини

Ако спазвате здравословен начин на хранене, диетата ви е балансирана, знаете, че не бива да пропускате някои мазнини. Когато захранваме тялото си с тях, ние се грижим за здравето на кожата, спомага за усвояване хранителните вещества. Маслото от слънчогледови семки съдържа ненаситени мазнини, а консумацията му помага за намаляване на възпаленията причинени от високия холестерол.

Свързани статии

Много е важно да се прави разлика между видовете мазнини. Наситените мазнини и трансмазнините допринасят за сърдечносъдови заболявания, докато ненаситените мазнини намаляват холестерола и спомагат за борбата с възпалението.

Маслото от слънчогледови семки може да се добавя към смутита, сладкиши, да се маже на филийка или да си приготвите домашен течен шоколад с него. За целта ще ви бъдат необходими:

  • 200 г масло от слънчогледово семе
  • 1 ч. л. кокосово масло
  • 1/2 ч. л. ванилов екстракт
  • 1-2 с. л. натурално какао
  • мед на сладост, който може да замените с няколко фурми

Всичко се смила в кухненски робот. Да ви е сладко!

Не на последно място, този вид масло благоприятства храносмилането.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати