Здраве и красота

Как да ползваме зехтин за красива кожа

Една от най-добрите природни грижи

28.06.2019г. / 09 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-често използваните растителни масла в кулинарията е зехтинът. Богат на аромати и вкусове, той се грижи за това да бъдем в добра форма и здраве. Как помага на кожата да бъде красива, вижте в следващите редове.

Богат на антиоксиданти

Зехтинът е едно от най-добрите естествени масла, които могат да предотвратят преждевременните признаци на стареене на кожата. Той е богат на важни антиоксиданти като витамини А и Е, които намаляват вредите на свободните радикали, увреждащи клетките и предизвикващи сериозни възпаления в тялото. Нанесен върху кожата, зехтинът помага да се намали рискът от нейното преждевременно стареене, като появата на петна, бръчки, отпускане на кожата, вялост.

Грижа с витамини от природата

Зехтинът осигурява на кожата мастноразтворимите витамини като А, D, Е и К. За някои от тях, като витамин Е се смята, че има положително въздействие върху псориазис и екзема.

5 начина да ползваме кокосово масло против бръчки и увисване на кожата

Има антибактериални ефекти

Доказано е, че маслиновото масло има антибактериални свойства. Според учени, нанасянето на зехтин може да допринесе за по-доброто състояние на кожата при хора с язви на стъпалата, причинени от диабет тип 2.

Има силни овлажняващи свойства

Зехтинът е един от най-добрите естествени овлажнители, който често използваме за омекотяване на косата, кожата, за подхранване на кожата по време на бременност и превенция срещу стрии. Как да използваме този дар от природата върху кожата си? Маслиновото масло влиза в състава на редица козметични продукти, като сапуни, кремове, лосиони.

Най-добрите масла за суха и изтощена коса

Други начини, чрез които да се погрижите за вашата кожа са:

Овлажнител след излагане на слънце

Някои хора с по-суха кожа, използват зехтина като овлажняващ лосион, като го нанасят директно върху кожата. Хубаво е, че може да се комбинира и с други масла като кокосово.

Плодове, които забавят стареенето на кожата

Чудесен ексфолиант

Както знаем, за да бъде красива кожата ни на лицето и тялото, хубаво е да си правим леки пилинги 1 път седмично. Към малко количество зехтин добавете стрита морска сол или утайка от кафе. Разбъркайте и направете пилинг с леки масажни движения върху предварително измита кожа. Така ще премахнете мъртвите кожни клетки, а кожата ви ще бъде мека и подхранена.

Свързани статии

За почистване на грима от очите

Маслиновото масло разгражда всякакви водоустойчиви вещества в грима за очи, което го прави идеална почистваща грижа, ако не разполагате с продукт за демакиаж.

Добавете го към маските за лице

Маслиновото масло е подходящо и за направата на домашни маски за лице. Може да се комбинира с жълтък, белтък, мед, кисело мляко, смлени овесени ядки, смляно ленено семе.

Внимание! Въпреки своите положителни качества, зехтинът може да няма добра поносимост от всяка кожа. Възможно е да се появят пъпки, да причини запушване на пори при по-мазните и порести кожи.

Коментирай