Здраве и красота

За ползите от алкалната вода и как да си я направим

Защо трябва да алкализираме организма

08.07.2019г. / 07 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Водата е най-полезната напитка измежду всички. Тя е основата на живота. Без нея организмът не може да функционира правилно. Водата кара кожата ни да сияе, хидратира всяка клетка в тялото и поддържа жизнените ни функции. Една от функциите на водата е да алкализира организма, което е от голямо значение за здравето. Ето защо е добре да пием алкална вода.

Всичко, което ядем и пием, има своето специфично pH. Алкално-киселинната скала се измерва от 0 до 14, като 0 означава силно киселинно, а 14 – силно алкално. Според науката високата вътрешна киселинност на организма е предпоставка за развитие на рак и други опасни за живота заболявания.

Защо е важно да алкализираме организма>>>

Някои храни, като кафето, алкохолът, захарта повишават киселинността на тялото, а други, като ферментиралите храни например, го алкализират.

Алкалната вода има множество ползи за здравето, заради които е добре да я консумираме.

Хидратира

Разбира се, всяка вода хидратира, но в допълнение алкалната нормализира нивата на pH в организма, като потиска възпаленията.

Предпазва тялото от свободните радикали

Свободните радикали са молекули, които съдържат свободен електрон. Когато „открият“ друг свободен електрон в тялото се свързват с него. Този окислителен процес е вреден за организма и може да предизвика всякакви проблеми – от микровъзпаления в тъканите до рак. Алкалната вода противодейства на тези биохимически процеси.

Може да удължи средната продължителност на живота

Изследване на Американския национален здравен институт, публикувано в National Library of Medicine констатира, че има връзка между консумацията на алкална вода и удължената средна продължителност на живота. Разбира се, налице са и други фактори, като начин на хранене, движение, наследственост, наличие или не на хронични заболявания. Но въпреки това учените отдават значение и на важността от алкализиране на организма в името на правилното функциониране на клетките.

Срещу какви заболявания помага алкалната диета?>>>

Помага при киселинен рефлукс

Страдащите от киселинен рефлукс обикновено имат високи нива на киселинност в организма. Алкалната вода и храната, която алкализира тялото отвътре, помагат за облекчаване на изгарящата болка при връщане на киселини в хранопровода.

Подобрява храносмилането

Пиенето на алкална вода спомага за ускоряване на метаболизма и подобрява естествените движения на червата. Това подпомага правилната обработка на храната и усвояването на хранителните вещества.

Потенциални рискове

Може да се намеси в стомашните киселини

Стомашните киселини са необходими за храносмилането. Ако прекалите с пиенето на алкална вода, тя може да доведе до неутрализацията на киселините и да попречи на нормалното храносмилане.

Свързани статии

Може да предизвика мускулни тремори

Мускулните потрепвания се получават, когато вътрешната среда в тялото стане прекалено основна (алкална). Това състояние може да предизвика още повръщане, трепкане на мускулите, изтръпване на крайниците и лицето. Получава се, защото е нарушен електролитният баланс в организма. Потърсете медицинска помощ незабавно, ако усетите някой от тези симптоми.

Диетата трябва да е балансиран прием на алкални и киселинни храни>>>

Може да увреди кожата и очите

Ако алкалността премине полезната граница от 7-8 до 9 по скалата, това може да има твърде негативни влияния върху кожата и очите. Възможно е да възникнат дразнене, зачервяване, парене, сърбеж, замъглено зрение.

Как да си направим алкална вода?

Най-лесният начин е да използвате йонизатор за вода. Това е малък уред, който превръща обикновената вода в алкална, като я насища с йони. Другият лесен начин е да добавяте малко сода за хляб към водата, която е основа по химичен състав. Това обаче ще промени до известна степен вкуса ѝ. Водата с резени лимон също е алкализирана, тъй като лимоните са силно алкална храна по състав.

Коментирай